Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatović erkent dat het een lastige situatie is voor Finland. Want er zijn sterke aanwijzingen dat Rusland met opzet asielzoekers en migranten vanuit Rusland richting Finland stuurt om zo voor onrust te zorgen in Finland en zelfs de rest van Europa. Maar dat mag niet betekenen dat asielzoekers worden buitengesloten, aldus de mensenrechtencommissaris. "Het is uiterst belangrijk dat alle leden van de Raad van Europa, zelfs als ze met uitdagende situaties aan hun grenzen te maken hebben, hierop reageren in lijn met de verplichtingen rond mensenrechten." Ze doelt daarmee vooral op het recht om asiel te mogen aanvragen en het verbod om mensen de toegang te weigeren die dit willen doen.

Vorige maand kondigde de Europese dienst voor grensbewaking Frontex aan vijftig extra grensbewakers naar de grens tussen Finland en Rusland te sturen om Finland te helpen met de crisissituatie. Langzamerhand sloot Finland ook al zijn grensposten. Eerder waren er al tien Frontex-medewerkers aan deze grens actief. Volgens Frontex helpen de extra mensen niet alleen bij de grensbewaking, maar biedt Frontex ook vertalers en humanitaire hulp, omdat de asielzoekers vaak onvoorbereid op de kou de Finse grens oversteken. Toch wil de Raad van Europa nu opheldering van Finland of asielzoekers uit onder meer Marokko, Afghanistan en Somalië niet aan de Russische kant van de grens stranden.

De Raad van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie. Wel zijn alle 27 landen van de EU aangesloten bij deze internationale mensenrechtenorganisatie. In totaal zijn 46 Europese landen lid, waaronder landen die in de toekomst misschien toetreden tot de EU, zoals Oekraïne en Moldavië. Rusland was vanaf 1996 tot 2022 zelf ook lid van deze Raad. Het land werd vorig jaar uit de raad gezet na de inval in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Doden bij Israëlische aanval op woontoren Damascus

DAMASCUS (ANP/RTR/DPA) - Een Israëlische raketaanval heeft in Damascus volgens Syrische staatsmedia aan zeker twee mensen het leven gekost. De doden zouden burgers zijn geweest. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van drie doden.

3 minuten geleden
Reisadvies Parijs weer op groen na terreurdreiging

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

24 minuten geleden
Moeder Navalny doet poging lichaam zoon te krijgen via rechter

SALECHARD (ANP/AFP) - Een Russische rechtbank in Salechard behandelt 4 maart de klacht van de moeder van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny, Ljoedmila Navalnaja. Zij is naar de afgelegen regio bij de poolcirkel gegaan, nadat haar zoon eind afgelopen week was overleden in een strafkolonie in Charp, bijna 50 kilometer ten noordwesten van Salechard. Ze stelt dat het niet vrijgeven van het lichaam strijdig is met de wet.

54 minuten geleden
EU-landen eens over nieuwe sancties tegen Rusland

BRUSSEL (ANP) - Ambassadeurs van de EU-landen zijn akkoord over een nieuw, uitgebreid pakket aan sancties tegen Rusland. De afspraken moeten nu nog formeel door EU-ministers worden bekrachtigd. Ze kunnen dan voor 24 februari van kracht zijn, als wordt herdacht dat Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel.

1 uur geleden
Franse premier belooft wet die boze boeren zekerheid moet bieden

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse minister-president Gabriel Attal komt met nieuwe wetgeving die boeren meer financiële zekerheid moet bieden. Hij hoopt daarmee de spanningen weg te nemen in aanloop naar een ultimatum van boze boeren.

1 uur geleden
Iran beschuldigt Israël van saboteren gaspijpleidingen

DUBAI/TEHERAN (ANP/RTR) - Israël is volgens de Iraanse olieminister Javad Owji verantwoordelijk voor aanslagen op een cruciale gaspijpleiding in het land afgelopen week. Twee explosies werden op 14 februari gemeld bij de pijpleiding die van het noorden naar het zuiden van Iran loopt. De autoriteiten spraken van "terroristische daden van sabotage", maar noemden geen verdachten.

3 uur geleden
Rode Kruis: helft mensen in en rond Oekraïne in geldnood

DEN HAAG (ANP) - Twee jaar nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, blijft vooral financiële steun voor de mensen daar nodig. Dat stelt het Rode Kruis, dat ziet dat steeds meer mensen met schulden kampen. De hulporganisatie schatte in 2022 dat 840 miljoen euro nodig is om noodhulp te geven tot eind volgend jaar. Van dat bedrag is 62 procent gedekt, maar er zijn nog honderden miljoenen euro's nodig om ook de komende jaren te kunnen helpen.

4 uur geleden