Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad Rotterdam: vertrouwen in politie beschadigd na kopstootrel

Raad Rotterdam: vertrouwen in politie beschadigd na kopstootrel

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad heeft met ontzetting gereageerd op het doelbewust achterhouden van informatie in een politierapport over een incident, waarbij de arrestant, een Rotterdamse garagehouder, een kopstoot kreeg van een agent. Verschillende partijen vinden dat het vertrouwen in de politie is geschaad. Daar was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het niet mee eens.

Coalitiepartij DENK stelde tijdens een gemeenteraadsvergadering donderdag dat het politiekorps de "rotte appels beschermt". Ook onder meer D66, GroenLinks en de PvdA spraken over het vertrouwen in de politie dat een knauw heeft gehad. Burgemeester Aboutaleb zei de walging van de raad te delen maar sprak zich hierover tijdens een gemeenteraadsvergadering fel en emotioneel uit. "Het gaat hier om één agent en een medeverbalisant die zich hier hebben misdragen. Ik verzet me tegen alle pogingen, ook in deze raad, om het geheel van de politie aan de schandpaal te nagelen."

Hij wees de raad erop dat deze de verantwoordelijkheid heeft bij te dragen aan het vertrouwen in de politie in de stad en noemde het "niet verstandig" om uit te spreken geen vertrouwen in de politie of politiechef te hebben. "We moeten bij de feiten blijven." Hij verwees naar de politiemensen die zich inzetten bij de rellen op de Coolsingel en de avondklokrellen op de Beijerlandselaan. "En daarom staan wij achter de politie", aldus de burgemeester. "Laten we niet zeggen: en dus plaats ik op grond hiervan vraagtekens bij het functioneren van 3000 agenten in de stad Rotterdam elke dag."

'Doelbewust'

Volgens Aboutaleb moet er worden opgetreden tegen elke rotte appel. Hij zei zich dan ook aan te sluiten bij de woorden van de politierechter dat het schandelijk en buitengewoon ernstig is hoe de agenten zich hebben gedragen. "Maar we moeten bij de feiten blijven." Hij wil daarom ook het onderzoek dat de Rijksrecherche doet naar de zaak afwachten en heeft de raad toegezegd deze hierover te informeren.

Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat de politie "doelbewust" informatie heeft achtergehouden bij het opstellen van een politierapport over een arrestatie in juni 2020 in Rotterdam. De garagehouder verzette zich tegen zijn aanhouding, waarop hij een kopstoot kreeg van een agent. Tijdens een zaak bij de politierechter in Rotterdam bleek echter dat de politie videobeelden met ontlastend bewijs lange tijd uit het dossier had gehouden en dat agenten een valse verklaring hadden opgetekend.

Volgens de politie is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van kwade opzet dan wel liegen door de agent. De agent die de kopstoot uitdeelde kreeg eerder dit jaar een boete van 250 euro wegens mishandeling van de garagehouder.

Meer uit Politiek

Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

16 minuten geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

56 minuten geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

57 minuten geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

59 minuten geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

3 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

4 uur geleden
Wilders wil eerst praten over inhoud, vorm komt later wel

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.

4 uur geleden