Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad: onderwijs niet goed voorbereid op komst veel vluchtelingen

Raad: onderwijs niet goed voorbereid op komst veel vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse onderwijs is er "niet echt klaar voor" om een groot aantal Oekraïense vluchtelingen goed onderwijs te geven. Daarvoor waarschuwt de Onderwijsraad in een brief aan de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma. Volgens de raad komt het onderwijs "voor een grote uitdaging te staan, in een periode bovendien waarin er al stevige structurele problemen spelen in het onderwijs".

De raad wijst opnieuw op een advies dat hij in 2017 uitbracht over het lesgeven aan kinderen van vluchtelingen. De conclusie was destijds dat de sector er niet voldoende op voorbereid was om "in korte tijd veel vluchtelingen van goed onderwijs te voorzien". Ondanks een aantal maatregelen "is deze situatie nog niet blijvend veranderd", stelt het adviesorgaan nu vast.

"Aanvullende maatregelen en investeringen zijn gewenst om de toegankelijkheid van het onderwijs aan vluchtelingen te verbeteren, de kwaliteit te verhogen en de organisatie efficiënter te maken", adviseert de Onderwijsraad.

Verhuizingen

De meest verstorende factor is volgens de raad dat vluchtelingen na aankomst veelvuldig moeten verhuizen. "De Onderwijsraad maakt zich er zorgen over dat dit met de huidige groep vluchtelingen opnieuw gaat gebeuren. De raad dringt er dan ook op aan om de schoolloopbaan van vluchtelingen zo min mogelijk te laten doorkruisen door verhuizingen."

Een ander advies is om alle peuters van vluchtelingen toegang te geven tot voorschoolse voorzieningen, zoals peuterspeelzalen. "Jonge vluchtelingenkinderen hebben veel baat bij een goed voorschools aanbod. Ze verkeren in een situatie waarin hun ouders in beslag worden genomen door onzekerheid over andere gezins- en familieleden, over de situatie in het land van herkomst en over hun toekomst."

Op langere termijn zijn investeringen in deskundigheid en onderwijsmaterialen nodig, vindt de raad. "Naast kwantiteit moet de nadruk meteen ook liggen op de kwaliteit van het aanbod. Hierin is de afgelopen decennia helaas te weinig geïnvesteerd." Ook de doorstroom vanuit speciale internationale schakelklassen naar het reguliere onderwijs moet beter, aldus de adviseurs.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

1 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

7 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

7 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

10 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

12 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

13 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

13 uur geleden