Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

DEN HAAG (ANP) - Activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet. Dat heeft het partijbestuur in een mail aan de leden laten weten. Gario stond bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BIJ1.

Volgens het bestuur kwamen er de afgelopen maanden "signalen" binnen over Gario. Daarna is een advocatenkantoor een onderzoek begonnen. "De bevindingen van het rapport zijn verontrustend" en het "geeft aan dat onze grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn".

Meer informatie daarover wil een woordvoerder van de partij niet geven. Hij laat weten dat Gario officieel nog bezwaar kan maken tegen de opzegging van zijn lidmaatschap en dat er daarom op dit moment nog sprake is van een schorsing.

Bemiddeling

Volgens het partijbestuur reageert Gario niet op pogingen om tot bemiddeling te komen. "Onze verzoeken om tot contact en mediation te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven", schrijft het bestuur aan de leden.

Gario zegt tegen Trouw echter dat hij officieel nog niks heeft gehoord van de partij. Ook zou hij zijn kant van het verhaal niet hebben kunnen vertellen tegen de onderzoekers. De partij spreekt dat met nadruk tegen.

BIJ1 zit met een zetel in de Tweede Kamer. Partijleider en Kamerlid Sylvana Simons heeft nog niet gereageerd op de zaak. Gario was in 2013 initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme'.

Meer uit Politiek

Rutte: Nederland veroordeelt aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël "ten zeerste", zegt premier Mark Rutte. "Verdere escalatie dient te worden voorkomen", schrijft hij op X. Rutte noemt de situatie in het Midden-Oosten "zeer zorgwekkend".

9 uur geleden
D66: aanval Iran op Israël groter dan 'waarop gehoopt was'

DEN HAAG (ANP) - In de ogen van D66-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte is de aanval van Iran op Israël "niet de beperkte reactie op de Israëlische ambassade-strike waarop gehoopt was". Dat schrijft hij op X, nadat volgens hem een derde golf drones uit Iran is opgestegen "en raketten volgen".

10 uur geleden
Kamerleden reageren bezorgd na start aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden reageren bezorgd op de aanval van Iran op Israël, luttele minuten nadat zaterdagavond bekend werd dat Iran drones op Israël heeft afgevuurd.

10 uur geleden
Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

15 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

1 dag geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

1 dag geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

1 dag geleden