Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

Quinsy Gario uit partij BIJ1 gezet

DEN HAAG (ANP) - Activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet. Dat heeft het partijbestuur in een mail aan de leden laten weten. Gario stond bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BIJ1.

Volgens het bestuur kwamen er de afgelopen maanden "signalen" binnen over Gario. Daarna is een advocatenkantoor een onderzoek begonnen. "De bevindingen van het rapport zijn verontrustend" en het "geeft aan dat onze grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn".

Meer informatie daarover wil een woordvoerder van de partij niet geven. Hij laat weten dat Gario officieel nog bezwaar kan maken tegen de opzegging van zijn lidmaatschap en dat er daarom op dit moment nog sprake is van een schorsing.

Bemiddeling

Volgens het partijbestuur reageert Gario niet op pogingen om tot bemiddeling te komen. "Onze verzoeken om tot contact en mediation te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven", schrijft het bestuur aan de leden.

Gario zegt tegen Trouw echter dat hij officieel nog niks heeft gehoord van de partij. Ook zou hij zijn kant van het verhaal niet hebben kunnen vertellen tegen de onderzoekers. De partij spreekt dat met nadruk tegen.

BIJ1 zit met een zetel in de Tweede Kamer. Partijleider en Kamerlid Sylvana Simons heeft nog niet gereageerd op de zaak. Gario was in 2013 initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme'.

Meer uit Politiek

VVD-bestuur twijfelt ondanks lek website niet aan verkiezing

DEN HAAG (ANP) - De VVD heeft "alle vertrouwen in de verkiezing, het proces en de uitkomst", zegt een woordvoerder van het partijbureau. De woordvoerder zegt dat in reactie op het bericht van BNR dat de website waarop VVD-leden een nieuwe partijvoorzitter kiezen, niet goed was beveiligd. Het lek is inmiddels gedicht, stelt de websitebouwer.

2 uur geleden
Minister Schouten houdt vol: geen energietoeslag voor studenten

DEN HAAG (ANP) - Armoedeminister Carola Schouten blijft bij haar besluit dat studenten geen aanspraak kunnen maken op de toeslag van 1300 euro, die is bedoeld om de hoge energiekosten te compenseren. Ze vreest dat veel studenten anders de toeslag krijgen terwijl ze deze helemaal niet nodig hebben. Daarmee geeft ze niet toe aan Groningse studenten die donderdag protesteerden omdat ze het oneerlijk vinden om te worden uitgesloten van de regeling.

6 uur geleden
Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het tijdelijke prijsplafond voor energie gaat veroorzaken. Dat zegt zij in antwoord op vragen daarover van de linkse oppositie in de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Kamer twijfelt aan kabinetsplan voor toezicht op advocatuur

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het voorstel van het kabinet om het toezicht op de advocatuur te versterken. Vorige week stuurde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) een voorstel aan de Kamer dat onder meer moet voorkomen dat zware criminelen advocaten misbruiken om vanuit de gevangenis opdrachten te blijven geven, zoals Ridouan Taghi gedaan zou hebben.

13 uur geleden
Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

1 dag geleden
Kabinet wil verbod 'killer robots', maar ziet elders weinig animo

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt de "noodzaak" om zich in te zetten voor een verbod op volledig autonome wapens, maar wil hierover wel "realistisch" zijn, zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Hij ziet een "gebrek" aan enthousiasme bij gesprekspartners hierover.

1 dag geleden
Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

1 dag geleden