Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Quick-Step mikt op Toursucces Jakobsen, Alaphilippe blijft thuis

Quick-Step mikt op Toursucces Jakobsen, Alaphilippe blijft thuis

BRUSSEL (ANP) - Fabio Jakobsen maakt vrijdag zijn debuut in de Tour de France. De 25-jarige sprinter uit Heukelum kreeg bij zijn ploeg Quick-Step Alpha Vinyl de voorkeur boven Mark Cavendish.

Dat was verwacht, al toonde de Brit zondag zijn ambities door nationaal kampioen te worden. Maar Jakobsen, volledig hersteld van een zware val in de Ronde van Polen van 2020, won dit jaar al tien keer en mag het nu in de Tour proberen. Die start vrijdag in Kopenhagen.

Jakobsen kan rekenen op de hulp van de Deen Michael Mørkøv, de ervaren 'lead-outman' van het Belgische team. De ploeg laat wereldkampioen Julian Alaphilippe thuis. De Fransman is pas net hersteld van een zware val in Luik-Bastenaken-Luik.

Uitgebalanceerde ploeg

De ploegleiding spreekt van een gevarieerde Tour met genoeg kansen voor sprinters, klimmers en zogenoemde puncheurs, de specialisten voor het korte, steile klimwerk. "Voor elk type renner valt er iets te halen, daarom gaan we met een uitgebalanceerde ploeg naar de Tour", zegt ploegleider Tom Steels. "We hebben renners om Fabio te ondersteunen, renners voor in de bergen, maar ook mannen voor in ontsnappingen." Steels noemt naast Mørkøv ook diens landgenoot Kasper Asgreen en de Belg Yves Lampaert als helpers voor Jakobsen. "Hij heeft inmiddels bewezen hoe snel en sterk hij is en mag nu de Tour gaan ontdekken." Die keuze ging ten koste van de 37-jarige Cavendish, die vorig jaar nog vier etappes won en daarmee het record van de Belg Eddy Merckx (34 ritzeges) evenaarde.

Steels gaf aan dat Alaphilippe thuis laten een moeilijke beslissing was geweest. "Hij is een van de boegbeelden van de ploeg en heeft al zo veel successen beleefd in de Tour. Julian heeft hard gewerkt om terug te keren op niveau, maar heeft nog tijd nodig om in de tweede helft van het seizoen weer 100 procent te zijn."

Alaphilippe

Alaphilippe (30) gaf aan teleurgesteld te zijn. "Ik houd van de Tour, zeker door mijn ritzeges en het dragen van de gele trui in de afgelopen jaren. Ik begrijp de keuze, ik weet dat ik op mijn best moet zijn als ik zou meedoen."

De ploeg bestaat verder uit de Italianen Andrea Bagioli en Mattia Cattaneo, de Belg Tim Declercq en de Deen Mikkel Honoré.

Meer uit Sport

Darter Littler klopt Van Gerwen in halve finale Premier League

BELFAST (ANP) - Darter Michael van Gerwen is in de halve finale van de Premier League of Darts uitgeschakeld. De Nederlander verloor in de negende speelronde in Belfast met 6-3 van Luke Littler uit Engeland.

2 uur geleden
Darter Van Gerwen weer eens naar halve finale Premier League

BELFAST (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft weer eens de halve finales bereikt in de Premier League of Darts. De Nederlander won in de negende speelronde in Belfast in de kwartfinales met 6-4 van Michael Smith. Van Gerwen was in de weken hiervoor vier keer op rij uitgeschakeld in de kwartfinales.

3 uur geleden
Zverev bereikt laatste vier bij masterstoernooi Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft de halve finales van het masterstoernooi van Miami bereikt. De 26-jarige Duitser versloeg in de kwartfinale de Hongaar Fabian Marozsan in twee sets: 6-3 7-5.

5 uur geleden
Schaatsteam AH Zaanlander legt Conijn voor twee jaar vast

ZAANDAM (ANP) - Merel Conijn schaatst de komende twee seizoenen voor team AH Zaanlander. De ploeg van coach Jillert Anema meldt dat de 22-jarige Amsterdamse een contract tot en met de Olympische Spelen in Milaan van 2026 heeft getekend.

7 uur geleden
Kopecky ziet in Vos dé concurrente voor Ronde van Vlaanderen

OUDENAARDE (ANP/BELGA) - Marianne Vos heeft de afgelopen weken indruk gemaakt op Lotte Kopecky, de Belgische wereldkampioene die zondag als favoriet van start gaat in de Ronde van Vlaanderen. "Ze is terug op haar oude niveau", zei de kopvrouw van wielerploeg SD Worx-Protime tijdens een persbijeenkomst in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen.

8 uur geleden
Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

WARSCHAU (ANP/AFP) - Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

8 uur geleden
Van Aert geopereerd na val, deelname aan Giro d'Italia onzeker

DEN BOSCH (ANP) - Wielrenner Wout van Aert is donderdag succesvol geopereerd na zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen van een dag eerder. Daarbij liep de Belg van Visma - Lease a Bike een gebroken borstbeen, sleutelbeen en meerdere gebroken ribben op, zo hebben onderzoeken uitgewezen. Volgens de Nederlandse ploeg is het nog onzeker of Van Aert vanaf 4 mei kan meedoen aan de Giro d'Italia.

9 uur geleden