Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Queen wil schilderijen Cuyp bijtijds terug wegens jubileum

Queen wil schilderijen Cuyp bijtijds terug wegens jubileum

DORDRECHT (ANP) - Het Dordrechts Museum kan de tot de lockdown goedbezochte expositie In het licht van Cuyp met twee maanden verlengen, ondanks de vele bruiklenen. De meeste mochten langer blijven van de eigenaren. Slechts vijf moesten er terug, al kunnen ze wel worden vervangen door andere topstukken. De Britse koningin Elizabeth leende twee schilderijen van de hand van Aelbert Cuyp (1620-1691), maar wil ze wel bijtijds terug, volgens het museum wegens haar regeerjubileum. Dan moet Buckingham Palace tiptop in orde zijn.

Het gaat om Landschap met herders en reizigers bij avondlicht uit 1667 en De Veerboot uit 1650. Ze zijn nog in Dordrecht te zien tot en met de eerder afgesproken datum van 6 maart. De Queen bezit meerdere Cuyps, doordat haar verre familielid George IV er wel een dozijn wist te verzamelen. In de 18e eeuw en ook nog aan het begin van de 19e was een ware Cuyp-rage onder de Britse aristocratie, die viel voor het "gouden licht" van de Hollandse meester. Er zijn meer werken van Cuyp in Groot-Brittannië beland dan er in Nederland zijn gebleven.

Schilderijen van Cuyp worden op de expo in Dordrecht gecombineerd met vaak niet eerder in Nederland getoonde werken van Britse kunstenaars die zich door de Dordtse meester lieten inspireren, zoals Thomas Gainsborough, John Constable en J.M.W. Turner. De bruiklenen komen uit Londen, Los Angeles, Houston, Boedapest, Keulen en Dublin. Er kwamen al 35.000 belangstellenden op af in de periode van 3 oktober tot en met 18 december, de laatste dag voor de lockdown.

In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner zou eigenlijk 6 maart sluiten, maar blijft nu in principe open tot en met 8 mei.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Niet eerder uitgezonden interview Frequin donderdagnacht op tv

HILVERSUM (ANP) - Een niet eerder uitgezonden interview met Willibrord Frequin is in de nacht van donderdag- op vrijdag om 00.10 uur te zien op NPO 1. Hij gaat er, volgens de NTR, in op de beruchte 'hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij het KRO-programma Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet.

40 minuten geleden
Bekende Nederlanders rouwen om 'mooi mens' Willibrord Frequin

LAREN (ANP) - Op sociale media betuigen bekende Nederlanders donderdag hun medeleven aan de familie van de overleden journalist Willibrord Frequin. Ook roemen zij hem en zijn werk. Donderdag werd bekend dat de 80-jarige journalist en televisiemaker is overleden. Hij leed aan vasculair parkinsonisme en hartfalen.

41 minuten geleden
Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

1 uur geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

2 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

4 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

4 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

8 uur geleden