
Qbuzz en provincie medeaansprakelijk gesteld voor tramaanslag
UTRECHT (ANP) - De nabestaanden van Rinke Terpstra, die om het leven kwam tijdens de aanslag in een Utrechtse tram op 18 maart 2019, stellen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht medeaansprakelijk voor zijn dood. Dat bevestigt Axel Beijersbergen van Henegouwen, advocaat van de nabestaanden, na berichtgeving door de Volkskrant.
Doordat de trambestuurder de deuren gesloten hield, konden de passagiers in de tram geen kant op. Door het dichthouden van de deuren is het overlijden van Terpstra volgens Beijersbergen van Henergouwen "het gevolg van een omstandigheid die de vervoerder had kunnen vermijden, of waarvan het bedrijf de gevolgen had kunnen verhinderen".
De advocaat laat weten dat er meerdere redenen zijn dat de provincie en het vervoersbedrijf pas vier jaar na de aanslag medeverantwoordelijk worden gesteld. "Dat heeft er onder meer mee te maken dat we eerst hebben geprobeerd er met Qbuzz uit te komen, maar die verwees voor de verantwoordelijkheid door naar de provincie." Die is de verhuurder van de trams. Beijersbergen van Henegouwen wijst erop dat de verjaringstermijn voor deze zaak nog niet is verstreken.
Herdenking
Qbuzz wil in de Volkskrant niet inhoudelijk reageren. Volgens Qbuzz’ advocaat zijn de aantijgingen van de familie Terpstra een ‘eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken’. Ook de provincie Utrecht wilde tegen de krant niet reageren omdat de zaak bij de rechter ligt.
Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. vier mensen dood in en rond een sneltram op het 24 Oktoberplein. Ook raakten meerdere mensen gewond en getraumatiseerd. De aanslag wordt zaterdag herdacht. Bij de herdenking zijn nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, leden van de gemeenteraad en minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aanwezig.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber blijft erbij dat zij wil bezuinigen op de dagbesteding van asielzoekers. Dat zei de PVV-bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij moest daar uitleg komen geven over het plannetje waar zij vrijdag na de ministerraad mee kwam. Premier Dick Schoof zei naderhand dat het in de kabinetsvergadering niet was besproken.
5 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - In Enschede zijn honderden mensen bijeen om de vuurwerkramp, precies 25 jaar geleden, te herdenken. Voorafgaand aan de herdenking, die rond 15.20 uur begint, legden mensen bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Daarna zullen de kerkklokken luiden.
12 minuten geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland onderzoekt of er nog genoeg zoet water in de grond zit. De provincie brengt opnieuw de verhouding tussen zoet en zout water in kaart. De Zeeuwen deden dat tien jaar geleden al eens en willen nu kijken of het grondwater is veranderd.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Of de huurbevriezing in de sociale huur ook voor particuliere verhuurders geldt, is aan de onderhandelingstafel van de voorjaarsnota niet aan bod gekomen. Dat heeft VVD-leider Dilan Yeşilgöz dinsdag gezegd. "Zo nauwkeurig als 'deze groepen wel en deze niet', daar hebben wij het niet aan die tafel over gehad."
43 minuten geledenVLAARDINGEN (ANP) - Bij een recyclingbedrijf aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Een hal vol bouwafval staat volledig in brand, meldt de veiligheidsregio.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie begint een nieuwe klimaatrechtszaak tegen Shell. Directeur Donald Pols van de milieuorganisatie kondigde de zaak tegen het bedrijf dinsdag aan. "Wij eisen dat Shell onmiddellijk stopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden", zei Pols. "Wij kunnen als samenleving niet meer accepteren dat een bedrijf als Shell onze toekomst bepaalt."
1 uur geledenDIDAM (ANP) - De politie zoekt naar getuigen van de brand in het Gelderse Didam, die in de nacht van maandag op dinsdag meerdere huizen verwoestte. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
1 uur geleden