Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

Qatar belooft de arbeidsomstandigheden van medewerkers op bouwplaatsen te verbeteren. Dat zal ook gebeuren in andere sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers zoals de horeca, aldus de woordvoerder van het organisatiecomité, Fatma Al-Nuaimi. Betere werknemersrechten zouden daarbij deel uitmaken van de "menselijke, economische en ecologische erfenis voor de komende decennia," zei Nuaimi.

Ze benadrukte verder dat Qatar "belangrijke hervormingen" heeft doorgevoerd voor het welzijn van werknemers. Ook zijn er qua arbeidsomstandigheden in de hele regio nieuwe standaarden ontwikkeld.

Compensatieprogramma

Amnesty International riep wereldvoetbalbond FIFA eerder op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. Die oproep werd onder andere door de Nederlandse voetbalbond KNVB gesteund. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren in het emiraat zich herhalen.

Qatar heeft sinds 2016 een groot deel van zijn arbeidsregelingen gewijzigd. In de oude regels kon een arbeider niet van baan veranderen of het land verlaten zonder toestemming van de werkgever. Verder is er een minimumloon ingevoerd. Ook mogen werknemers nog maar een beperkte tijd in de hitte werken.

Bezorgdheid

De komende maanden zullen naar verwachting duizenden arbeiders Qatar verlaten omdat projecten voor het WK zijn afgerond. Daartegenover zullen duizenden werknemers in de toeristische sector voor het evenement worden gezocht.

Europese supportersgroepen hebben ondertussen hun bezorgdheid geuit om naar Qatar te gaan. Dit vanwege de conservatieve sociale wetten die homoseksualiteit verbieden, de rechten van vrouwen beperken en het drinken van alcohol aan banden leggen. Qatar meent dat cultuur en tradities van het organiserende land ook moeten worden gerespecteerd.

Meer uit Financieel

Topman Ryanair zegt dat vliegtickets te goedkoop zijn

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtickets zijn eigenlijk "te goedkoop" en de prijzen zullen de komende vijf jaar moeten stijgen om voor luchtvaartmaatschappijen rendabel te blijven. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd in een interview met zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Spaans cabinepersoneel Ryanair kondigt nieuwe stakingen aan

MADRID (ANP/RTR) - Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van Ryanair is van plan deze maand nog twaalf dagen te staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen. Daardoor lijkt de chaos in de luchtvaart deze vakantieperiode nog groter te worden dan hij al is.

2 uur geleden
Duitse waakhond sluit energierantsoenen komende winter niet uit

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Het valt niet uit te sluiten dat er in Duitsland komende winter rantsoenen komen voor de hoeveelheid stroom en gas die je kan gebruiken. Dat heeft de baas van de Duitse federale toezichthouder voor de gasinfrastructuur Bundesnetzagentur gezegd in een interview dat is gepubliceerd in meerdere kranten in het land.

3 uur geleden
Groot Frans wijnbedrijf mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het grote Franse wijnbedrijf Groupe Castel is mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franse aanklagers op het gebied van terrorismebestrijding hebben een onderzoek geopend naar verdachte betalingen die het drankenconcern zou hebben gedaan aan lokale milities.

4 uur geleden
Ghana klopt bij IMF aan voor hulp bij oplossen schuldencrisis

ACCRA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Ghana klopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor financiële steun. Het Afrikaanse land kampt met grote schulden en nu centrale banken wereldwijd de rentes aan het verhogen zijn of gaan verhogen, dreigen er financiële problemen voor de grote cacao- en goudproducent.

7 uur geleden
Pralinemaker lang dicht door salmonella bij Belgische chocolareus

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische chocolatier en maker van pralines Neuhaus moet zijn productie waarschijnlijk weken stilleggen na de ontdekking van salmonella bij de grote chocoladeproducent Barry Callebaut. Dat heeft topman Ignace Van Doorselaere gezegd in een interview in de Belgische krant La Dernière Heure.

7 uur geleden
Krant: ING brengt aantal vestigingen in België verder terug

BRUSSEL (ANP/BELGA) - ING gaat het aantal vestigingen in België nog verder terugbrengen. Het aantal zogeheten zelfstandige agenten, die bij de zuiderburen veel vestigingen runnen, moet met ruim de helft omlaag, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van ingewijden.

8 uur geleden