Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

Qatar belooft de arbeidsomstandigheden van medewerkers op bouwplaatsen te verbeteren. Dat zal ook gebeuren in andere sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers zoals de horeca, aldus de woordvoerder van het organisatiecomité, Fatma Al-Nuaimi. Betere werknemersrechten zouden daarbij deel uitmaken van de "menselijke, economische en ecologische erfenis voor de komende decennia," zei Nuaimi.

Ze benadrukte verder dat Qatar "belangrijke hervormingen" heeft doorgevoerd voor het welzijn van werknemers. Ook zijn er qua arbeidsomstandigheden in de hele regio nieuwe standaarden ontwikkeld.

Compensatieprogramma

Amnesty International riep wereldvoetbalbond FIFA eerder op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. Die oproep werd onder andere door de Nederlandse voetbalbond KNVB gesteund. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren in het emiraat zich herhalen.

Qatar heeft sinds 2016 een groot deel van zijn arbeidsregelingen gewijzigd. In de oude regels kon een arbeider niet van baan veranderen of het land verlaten zonder toestemming van de werkgever. Verder is er een minimumloon ingevoerd. Ook mogen werknemers nog maar een beperkte tijd in de hitte werken.

Bezorgdheid

De komende maanden zullen naar verwachting duizenden arbeiders Qatar verlaten omdat projecten voor het WK zijn afgerond. Daartegenover zullen duizenden werknemers in de toeristische sector voor het evenement worden gezocht.

Europese supportersgroepen hebben ondertussen hun bezorgdheid geuit om naar Qatar te gaan. Dit vanwege de conservatieve sociale wetten die homoseksualiteit verbieden, de rechten van vrouwen beperken en het drinken van alcohol aan banden leggen. Qatar meent dat cultuur en tradities van het organiserende land ook moeten worden gerespecteerd.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

4 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

7 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

8 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

9 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

9 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

11 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

11 uur geleden