Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Qatar Airways begint arbitrageproces om blokkade door buurlanden

Qatar Airways begint arbitrageproces om blokkade door buurlanden

DOHA (ANP) - Qatar Airways begint internationale arbitrageprocedures tegen Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte omdat de luchtvaartmaatschappij sinds 2017 niet meer door hun luchtruim mag vliegen. De concurrent van onder meer Air France-KLM zint op een schadevergoeding van ten minste 5 miljard dollar.

De Arabische landen verbraken destijds de banden met Qatar, onder meer vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Ze eisten ook dat de regering in Doha nieuwszender Al-Jazeera zou sluiten. Maar Qatar houdt vol dat de boycot is gebaseerd op leugens en onzin.

Door de blokkade voelt Qatar Airways zich zwaar gedupeerd. De maatschappij wijst erop dat eerder decennialang is geïnvesteerd in goede vliegverbindingen met de buurlanden. Zo maakten bijvoorbeeld ook veel mensen uit Dubai, gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten, in het verleden gebruik van Qatar Airways. Bovendien moet de maatschappij voor veel andere bestemmingen nu omvliegen. Vooral het gesloten luchtruim van het westelijk gelegen en veel grotere Saudi-Arabië is een flink obstakel geworden.

Volgens topman Akbar Al Baker van Qatar Airways is meer dan dan drie jaar geprobeerd om door middel van dialoog tot een oplossing te komen, maar dit leverde geen resultaten op. Vandaar dat de maatschappij nu juridische stappen zet. "Het besluit van de blokkerende staten om te voorkomen dat Qatar Airways in hun land opereert en over hun luchtruim vliegt, is een duidelijke schending van civiele luchtvaartconventies en verschillende bindende overeenkomsten die de landen hebben ondertekend", aldus Al Baker.

Meer uit Financieel

Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

29 minuten geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

7 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

7 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

12 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

12 uur geleden