Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Qatar Airways begint arbitrageproces om blokkade door buurlanden

Qatar Airways begint arbitrageproces om blokkade door buurlanden

DOHA (ANP) - Qatar Airways begint internationale arbitrageprocedures tegen Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte omdat de luchtvaartmaatschappij sinds 2017 niet meer door hun luchtruim mag vliegen. De concurrent van onder meer Air France-KLM zint op een schadevergoeding van ten minste 5 miljard dollar.

De Arabische landen verbraken destijds de banden met Qatar, onder meer vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Ze eisten ook dat de regering in Doha nieuwszender Al-Jazeera zou sluiten. Maar Qatar houdt vol dat de boycot is gebaseerd op leugens en onzin.

Door de blokkade voelt Qatar Airways zich zwaar gedupeerd. De maatschappij wijst erop dat eerder decennialang is geïnvesteerd in goede vliegverbindingen met de buurlanden. Zo maakten bijvoorbeeld ook veel mensen uit Dubai, gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten, in het verleden gebruik van Qatar Airways. Bovendien moet de maatschappij voor veel andere bestemmingen nu omvliegen. Vooral het gesloten luchtruim van het westelijk gelegen en veel grotere Saudi-Arabië is een flink obstakel geworden.

Volgens topman Akbar Al Baker van Qatar Airways is meer dan dan drie jaar geprobeerd om door middel van dialoog tot een oplossing te komen, maar dit leverde geen resultaten op. Vandaar dat de maatschappij nu juridische stappen zet. "Het besluit van de blokkerende staten om te voorkomen dat Qatar Airways in hun land opereert en over hun luchtruim vliegt, is een duidelijke schending van civiele luchtvaartconventies en verschillende bindende overeenkomsten die de landen hebben ondertekend", aldus Al Baker.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

14 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

15 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

17 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

18 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

19 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden