Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVV zwijgt over hoe om te gaan met overheidsfinanciën

PVV zwijgt over hoe om te gaan met overheidsfinanciën

DEN HAAG (ANP) - De PVV wil niet zeggen hoe zij de komende jaren om wil gaan met de overheidsfinanciën. De grootste partij in de Tweede Kamer, die zijn plannen voor de verkiezingen niet liet doorrekenen, kreeg daar in het debat over de najaarsnota de nodige vragen over. Maar financieel woordvoerder Tony van Dijck verwees naar de lopende onderhandelingen met VVD, NSC en BBB. "Wij hebben daar wel onze ideeën over, die leggen we daar op tafel."

Van Dijck wilde wel kwijt dat zijn partij "niet zoveel heeft" met de Europese begrotingsregels. Hij bracht in herinnering dat de partij zich in 2012 terugtrok als gedoogpartner van het kabinet-Rutte I toen dat extra miljardenbezuinigingen aankondigde om bij snel verslechterende economische omstandigheden toch te blijven voldoen aan de EU-normen voor begrotingstekort en staatsschuld. Maar hij wilde niet zeggen welke "ankers" hij dan wel hanteert voor het financieel beleid.

Naast de rechtstatelijkheid van sommige PVV-standpunten kunnen ook de overheidsfinanciën zo een voornaam struikelblok vormen tussen de partijen die onder leiding van informateur Ronald Plasterk praten over de vorming van een rechts kabinet. Want de VVD blijft staan voor degelijk financieel beleid, benadrukte Kamerlid Eelco Heinen in het debat. De liberalen zien niets in lastenverzwaringen of een oplopende schuld, des te meer in bezuinigingen.

NSC en BBB

Ook NSC ziet noodzaak om "de hand op de knip" te houden en te zorgen voor balans tussen uitgaven en inkomsten. "Dat is een discipline die wij onszelf opleggen", zei Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. Zij verving financieel expert Eddy van Hijum, die als secondant van partijleider Pieter Omtzigt aan de onderhandelingstafel zat. Niet voor niets heeft de partij in de campagne geen dure beloftes gedaan, zoals lastenverlichting of gratis kinderopvang, aldus Van Vroonhoven.

BBB-Kamerlid Henk Vermeer herhaalde wat zijn partijleider Caroline van der Plas in de verkiezingscampagne al zei. De partij heeft er geen moeite mee de staatsschuld te laten oplopen om fouten van de overheid uit het verleden te "repareren". Maar die extra uitgaven moeten "wel tot iets leiden", zei Vermeer. "We gaan niet uitgeven om het uitgeven."

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden