Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

Verkenner Ronald Plasterk zal aanbevelen om de komende weken op deze manier verder te gaan met gesprekken over een eventuele kabinetsformatie. Er is bewust voor deze volgorde gekozen, stellen betrokkenen. Zorgen over de rechtsstatelijkheid van de plannen van de PVV leven al langer, vooral bij NSC en iets minder nadrukkelijk bij de VVD. Daarom is gekozen eerst dat thema te bespreken en te kijken of er genoeg ruimte is om verder te praten.

NSC-leider Pieter Omtzigt schreef in een eerdere brief al dat hij "nu geen basis om te onderhandelen" zag met de PVV. Door na de verkenningsfase wat meer tijd te nemen om hier met de vier partijen over te praten, moet worden gekeken of die basis er straks wel is. Dat betekent ook dat de gesprekken tussentijds kunnen worden gestopt. Pas als alle drie de 'hindernissen' zijn genomen, kan een echte onderhandeling van start gaan.

In zijn brief had Omtzigt het ook over inhoudelijke verschillen met de PVV. Diezelfde zorgen uitte VVD-leider Dilan Yeşilgöz eveneens, maar dan indirect. Tegenover verkenner Plasterk zei de partijleider van de liberalen dat ze alleen steun wil geven aan een kabinet dat de overheidsfinanciën binnen de perken houdt en dat de Nederlandse positie op het internationale toneel waarborgt. Dat zijn bij uitstek thema's waarop haar VVD en de PVV ver uit elkaar liggen.

Hoe dan ook wil Yeşilgöz niet zelf in een kabinet, maar door pas als laatste aan de vorm van een nieuwe regeringscoalitie te praten, verdwijnt die eis even naar de achtergrond. Geert Wilders, de leider van verkiezingswinnaar PVV, wil al langer dat de vier partijen vooral met elkaar om tafel gaan, en pas later over de vorm van een kabinet gaan praten. De discussie over eventuele gedoogsteun, zei hij dinsdag al te willen "parkeren". Ook de vraag wie in het Torentje terechtkomt, moet pas in het laatste 'blokje' aan bod komen.

Meer uit Politiek

Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

1 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

4 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

4 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

6 uur geleden
Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters moet eerst alle mogelijke meerderheidscoalities overwegen en pas aan minderheidsvarianten denken als die niet levensvatbaar blijken. Dat is het advies dat CDA-leider Henri Bontenbal de informateur heeft meegegeven in een gesprek over de vastgelopen kabinetsformatie. Hij blijft bij zijn punt dat het CDA onder geen beding aansluit bij een meerderheidskabinet. Bontenbal is wel bereid om plannen van een minderheidskabinet te steunen waar hij het mee eens is.

6 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

11 uur geleden
Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

20 uur geleden