Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVV en JA21 waarschuwen voor aanzuigende werking asieldeal

PVV en JA21 waarschuwen voor aanzuigende werking asieldeal

DEN HAAG (ANP) - De asieldeal die de coalitie heeft gesloten, leidt tot nog meer asielzoekers die naar Nederland komen, stellen PVV en JA21 in een debat over de problemen in de asielopvang. Beide partijen willen een veel strenger beleid dat ertoe moet leiden dat de instroom van asielzoekers stopt en de uitstroom beter wordt aangepakt. Hetzelfde geldt voor BBB en de Groep Van Haga.

De PVV rekent het vooral de VVD aan dat het beleid al jaren en zeker de afgelopen maanden misloopt en wil dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wordt vervangen. PVV'er Gidi Markuszower en Wybren van Haga (Groep Van Haga) refereerden aan uitspraken die Van der Burg jaren geleden deed over "hoe meer asielzoekers, hoe beter". Van Haga vindt dat het kabinet de controle kwijt is en ziet het liefst nieuwe verkiezingen. Ook JA21-fractieleider Joost Eerdmans denkt dat er pas een oplossing wordt gevonden als Rutte IV eindigt.

De partijen hekelden de dwang die is toegepast in de gemeente Tubbergen, waar een hotel werd opgekocht om asielzoekers in onder te brengen. Dat leidt terecht tot boosheid onder de inwoners, vinden ze. Ook Caroline van der Plas van BBB nam het op voor de inwoners, die volgens haar gelijk worden weggezet als racisten terwijl ze onzeker zijn over de komst van honderden asielzoekers.

Asielstop

De oplossing moet volgens de partijen worden gezocht in een asielstop of het sluiten van de grenzen, waar de PVV op aandringt. Als mensen uit verre landen vluchten, moeten ze worden opgevangen in de eigen regio. BBB pleit voor een asielstop totdat de problemen in de asielketen zijn opgelost. Van der Plas begrijpt niet waarom de coalitie niet ingaat op oplossingen die de oppositie aandraagt. "De coalitie en het kabinet hebben een ijzeren gordijn tegenover ons opgeworpen, dat het zicht verduistert", aldus de BBB-leidster.

Volgens de oppositiepartijen gaat het om politieke onwil bij het kabinet om de problemen aan te pakken en oplossingen te bedenken die leiden tot minder instroom van asielzoekers. Zo vinden ze dat het kabinet faalt om kansloze en criminele asielzoekers meteen uit te zetten. Daarbij is volgens hen veel meer dwang nodig om landen te dwingen hun onderdanen terug te nemen.

Meer uit Politiek

Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

43 minuten geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

5 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

8 uur geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

9 uur geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

11 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

20 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

22 uur geleden