Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVV-bewindsman neemt geen afstand van 'minder Marokkanen'-tweet

PVV-bewindsman neemt geen afstand van 'minder Marokkanen'-tweet

DEN HAAG (ANP) - Aankomend PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) wil geen afstand nemen van een tweet waarin hij acht jaar geleden stelde dat minder Marokkanen gelijkstaat aan minder overlast en criminaliteit. Hij deed die uitspraak in "een andere context" en staat daar nog steeds achter, zegt hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Jansen, die jarenlang gemeenteraadslid is geweest, maar nu als gedeputeerde in Flevoland bestuursverantwoordelijkheid draagt, benadrukt dat hij heel veel uitlatingen in het verleden "in een andere hoedanigheid" heeft gedaan. "Als bestuurder zult u mij dit soort dingen niet meer horen zeggen. Als volksvertegenwoordiger sta ik nog steeds 100 procent achter de keuzes die ik gemaakt heb."

De aanstaande staatssecretaris neemt evenmin afstand van de 'minder-Marokkanen'-speech uit 2014 waar zijn partijleider Geert Wilders voor is veroordeeld. Hij was destijds al het enige lid van de PVV-fractie in de gemeenteraad van Almere die deze uitspraak niet veroordeelde. Hij gelooft niet dat hij minder goed kan functioneren als hij daar nu niet op terugkomt.

Uitdragen

Jansen bevestigt tegenover het ANP dat hij nog steeds dezelfde opvattingen heeft, maar die alleen niet meer zal uitdragen omdat hij staatssecretaris wordt. "Als persoon sta ik achter de uitspraken die ik heb gedaan." Hij ziet er geen probleem in publiekelijk te herhalen deze opvattingen te hebben, ondanks dat de coalitiepartijen afspraken hebben gemaakt over dergelijke uitspraken.

Overigens zal Jansen het naar eigen zeggen niet tolereren als op zijn ministerie zo over Marokkanen wordt gesproken. "Iedereen heeft een veilige werkomgeving nodig", zegt hij. "Dus op het moment dat dat mij ter ore zou komen, zou ik daar het gesprek over aangaan."

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

11 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

14 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

14 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

15 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

1 dag geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

1 dag geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

1 dag geleden