Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVV afwezig bij zo'n honderd debatten sinds installatie Kamer

PVV afwezig bij zo'n honderd debatten sinds installatie Kamer

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie was tot half juni afwezig bij ongeveer honderd Tweede Kamerdebatten sinds de installatie van nieuwe Kamerleden in december. Dat is ruim een kwart van het totaal, blijkt uit een analyse van het ANP van data van de debatten.

Over het algemeen zijn kleinere fracties minder vaak aanwezig bij debatten. Zij moeten hun tijd immers over meer verschillende onderwerpen verdelen. GroenLinks-PvdA, na de PVV de grootste in de Tweede Kamer, was bijvoorbeeld het vaakst aanwezig, gevolgd door VVD en NSC. JA21 was met één zetel juist het vaakst afwezig.

Voor de PVV gaat dit patroon niet op: die partij is met 37 zetels veruit de grootste, maar doet mee aan net iets meer debatten dan D66 (9 zetels). De PVV is ongeveer vier keer zo vaak afwezig als GroenLinks-PvdA (25 zetels). Gemiddeld per zetel is de deelname aan debatten bij de PVV het laagst.

Van den Born

De cijfers gaan over zowel commissiedebatten als debatten in de plenaire zaal. Andere soorten bijeenkomsten zoals procedurevergaderingen en technische briefings zijn niet meegenomen.

PVV-Kamerlid Vincent van den Born was bij geen enkel debat aanwezig. Volgens de debatverslagen van de Tweede Kamer sprak hij alleen zeven woorden in een regeling van werkzaamheden: "Helemaal goed, voorzitter. Steun voor een debat."

Exact aantal niet bekend

Het exacte aantal debatten waarbij partijen aanwezig waren, is niet bekend. Als Kamerleden op het laatste moment toch wel of juist niet komen opdagen, wordt dat niet altijd bijgehouden, legt een medewerker van de Tweede Kamer uit.

Een woordvoerder van de PVV kan niet verklaren waarom de fractieleden van zijn partij relatief weinig bij debatten zijn. "Ik zie iedereen heel hard werken." Ook Van den Borns afwezigheid kan de woordvoerder niet uitleggen.

Volgens de PVV-woordvoerder vullen de Kamerleden hun werk ook op andere manieren in dan met debatten. "Je hebt natuurlijk ook werkbezoeken, en dat soort zaken. Het land in gaan. Afspraken maken, je netwerk opbouwen. We zijn pas een half jaar onderweg."

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

22 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

23 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 dagen geleden