Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdD wil spoeddebat in raad over perikelen biomassacentrale AEB

PvdD wil spoeddebat in raad over perikelen biomassacentrale AEB

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren wil dat de gemeenteraad een spoeddebat houdt over nieuwe problemen bij afvalverbrander AEB, waarvan de gemeente Amsterdam de enige aandeelhouder is. Het gaat om de gloednieuwe biomassacentrale van AEB die in juli is geopend. Daarvan is de milieuvergunning niet in orde, meldt de partij onder verwijzing naar een artikel in Het Financieele Dagblad.

In het stuk staat onder meer dat de centrale 2 miljoen euro extra moet investeren om aan de vergunning te voldoen. De kosten voor het stilleggen van de centrale tijdens de reparatie kunnen oplopen naar 18 miljoen euro. Die kosten zouden voor rekening komen van de stad als eigenaar.

"Het debacle met de AEB-biomassacentrale is groot. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de gemeentefinanciën. Het is noodzakelijk dat er voor raadsleden en Amsterdammers transparantie komt", zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

In juli meldde AEB dat de nieuwe biomassacentrale de eerste warmte levert en vanaf deze maand ook elektriciteit opwekt.

Overigens staat de centrale, die voor ruim 60 miljoen euro werd gebouwd, te koop. AEB wil zich weer gaan focussen op "onze kerntaak: verbranden van niet-recyclebaar afval en het terugwinnen van warmte", aldus een woordvoerder. Het bedrijf als geheel staat ook in de etalage.

AEB heeft een roerige tijd achter de rug, onder meer doordat vorig jaar vier van de zes verbrandingsovens maanden moesten worden stilgelegd. Het bedrijf kampt met een schuldenlast van honderden miljoenen euro's. Verschillende keren sprong de gemeente bij met aanzienlijke financiële injecties. De gang van zaken bij de vuilverwerker is onderwerp van een raadsenquête, die tot volgend jaar zal duren.

Meer uit Politiek

BBB: opgestapte gedeputeerde neemt zo kort mogelijk wachtgeld

DEN HAAG (ANP) - De opgestapte BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in Flevoland zal volgens zijn partij "zo kort als mogelijk gebruikmaken van de wachtgeldregeling". Volgens een verklaring van de partij gaat Van den Berg snel op zoek naar nieuw werk, waardoor hij geen wachtgeld meer nodig heeft.

1 uur geleden
'EU-parlement steunt Hoekstra als klimaatman Europese Commissie'

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra is nagenoeg verzekerd van zijn benoeming als klimaatman van de Europese Commissie. De klimaatspecialisten van het Europees Parlement hebben zich woensdagochtend achter hem geschaard. De steun van de christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen en daarmee het parlement is daardoor binnen.

1 uur geleden
VVD pleit voor verbod op bijtgevaarlijke honden

DEN HAAG (ANP) - Het fokken en houden van bijtgevaarlijke honden moet verboden worden als het aan de VVD ligt. Daarmee verschuift de partij van standpunt. Eerder vonden de liberalen dat eerst andere maatregelen moesten worden geprobeerd, zoals een landelijk registratiesysteem, voordat ze konden instemmen met een verbod.

7 uur geleden
BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

17 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

19 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

19 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

19 uur geleden