Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdD wil harde toezegging over verdeling asielzoekers

PvdD wil harde toezegging over verdeling asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een "aantal problemen" met de spreidingswet. Pas als senator Peter Nicolaï op een aantal wezenlijke punten "harde toezeggingen" krijgt van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken), zal zijn fractie met de wet instemmen, zei hij tijdens een schorsing van het debat tegen het ANP.

Doel van de beoogde spreidingswet is een eerlijke verdeling van asielzoekers over alle gemeenten.

Een van de problemen waarop de PvdD een toezegging van Van der Burg wil, is de zogeheten capaciteitsraming. Dat is de hoeveelheid opvangplekken die naar verwachting voor asielzoekers nodig zijn. De minister stelt dat aantal vast, zo staat nu in de wet. "Wettelijke criteria die bepalen hoe de minister moet afwegen, ontbreken", zei Nicolaï in het debat. Hij wil daar vooraf duidelijkheid over, mede om te voorkomen dat politieke wensen als rekensom gaan gelden, in plaats het aantal verwachte asielzoekers.

Die criteria kunnen wat de PvdD betreft in een beleidskader worden vastgelegd, als de wet is aangenomen. Die moeten vooraf nog wel aan Tweede en Eerste Kamer worden voorgelegd.

Vage wetstekst

De PvdD hikt ook aan tegen de "vage wetstekst" dat bij de verdeling van asielzoekers over gemeenten "zo veel mogelijk" rekening wordt gehouden met de sociaal-economische situatie van gemeenten. De fractie vindt dat als uitgangspunt moet worden genomen dat "de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen", bij de verdeling van de opvangplekken die door het Rijk aan gemeenten wordt opgelegd.

In de Tweede Kamer stemde de PvdD-fractie voor de wet. In de Eerste Kamer heeft de partij drie van de 75 zetels. De senaat is sterk verdeeld over het wetsvoorstel. Instemming met de wet hangt af van een paar zetels. Aan het begin van het debat werd uitgegaan van 36 voor- en 37 tegenstanders en waren alle ogen vooral gericht op twee eenmansfracties: 50Plus en OPNL.

Dwangwet

Als de PvdD tegenstemt, slaat de balans anders uit. Aan de andere kant is de kans aanwezig dat een aantal senatoren van VVD en BBB toch voor de wet gaat stemmen.

JA21-senator Annabel Nanninga zei dat de senaatsfractie tegen de "dwangwet" gaat stemmen. "De wet is een verkeerde oplossing voor het verkeerde probleem. De instroom is het probleem. Deze wet moet van tafel."

Het debat is tot maandagavond 20.00 uur geschorst. Dinsdag antwoordt Van der Burg op de vragen en wordt het debat afgerond.

Meer uit Politiek

Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

55 minuten geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

19 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

19 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

20 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

20 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

20 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

20 uur geleden