Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVDD-leider Ouwehand: Rutte is onzichtbaar in stikstofcrisis

PVDD-leider Ouwehand: Rutte is onzichtbaar in stikstofcrisis

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "onzichtbaar" in de stikstofcrisis, vindt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Op een congres van haar partij zegt ze dat hij "de taak heeft om zijn rol te spelen in deze discussie".

Het kabinet presenteerde een paar weken geleden de eerste plannen voor de landbouwsector om de uitstoot van stikstof drastisch te verminderen. Afgelopen donderdag debatteerde de Tweede Kamer daarover. Aanwezig bij het debat waren stikstofminister Christianne van der Wal en minister Henk Staghouwer (Landbouw), maar niet premier Rutte.

Ouwehand vindt dat hij "het niet kan maken het over te laten aan Van der Wal alleen". Volgens de PVDD-leider is Rutte verantwoordelijk voor bezuinigingen op het natuurbudget en het doorvoeren van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De rechter zette een streep door het PAS, waardoor veel bouwprojecten geen vergunning meer kregen voor stikstofuitstoot.

De premier zou van Ouwehand aan zijn achterban moeten uitleggen dat zijn VVD verkeerde keuzes heeft gemaakt. "Ze hebben de wetenschap genegeerd en de natuur belachelijk gemaakt. Leg uit dat je fouten hebt gemaakt en bied excuses aan."

Over Van der Wal is de PVDD-leider wel te spreken. "Zij is de eerste minister die natuurherstel durft te verdedigen. Wat een verschil met onze minister-president." De plannen vindt ze nog niet ver genoeg gaan, maar zijn volgens haar wel "een mooi begin van het einde van de bio-industrie".

De PVDD wil een "radicale koerswijziging" realiseren, aldus Ouwehand. Dat kan ook door mee te besturen in onder meer gemeenteraden. Meebesturen is volgens haar geen doel op zichzelf: "prachtig als het lukt, anders zijn we aanjagers vanuit de oppositie. Aanjagen zullen we."

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

8 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

18 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden