Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PVDD-leider Ouwehand: Rutte is onzichtbaar in stikstofcrisis

PVDD-leider Ouwehand: Rutte is onzichtbaar in stikstofcrisis

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "onzichtbaar" in de stikstofcrisis, vindt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Op een congres van haar partij zegt ze dat hij "de taak heeft om zijn rol te spelen in deze discussie".

Het kabinet presenteerde een paar weken geleden de eerste plannen voor de landbouwsector om de uitstoot van stikstof drastisch te verminderen. Afgelopen donderdag debatteerde de Tweede Kamer daarover. Aanwezig bij het debat waren stikstofminister Christianne van der Wal en minister Henk Staghouwer (Landbouw), maar niet premier Rutte.

Ouwehand vindt dat hij "het niet kan maken het over te laten aan Van der Wal alleen". Volgens de PVDD-leider is Rutte verantwoordelijk voor bezuinigingen op het natuurbudget en het doorvoeren van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De rechter zette een streep door het PAS, waardoor veel bouwprojecten geen vergunning meer kregen voor stikstofuitstoot.

De premier zou van Ouwehand aan zijn achterban moeten uitleggen dat zijn VVD verkeerde keuzes heeft gemaakt. "Ze hebben de wetenschap genegeerd en de natuur belachelijk gemaakt. Leg uit dat je fouten hebt gemaakt en bied excuses aan."

Over Van der Wal is de PVDD-leider wel te spreken. "Zij is de eerste minister die natuurherstel durft te verdedigen. Wat een verschil met onze minister-president." De plannen vindt ze nog niet ver genoeg gaan, maar zijn volgens haar wel "een mooi begin van het einde van de bio-industrie".

De PVDD wil een "radicale koerswijziging" realiseren, aldus Ouwehand. Dat kan ook door mee te besturen in onder meer gemeenteraden. Meebesturen is volgens haar geen doel op zichzelf: "prachtig als het lukt, anders zijn we aanjagers vanuit de oppositie. Aanjagen zullen we."

Meer uit Politiek

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

11 uur geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

12 uur geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

13 uur geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

15 uur geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

17 uur geleden
Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

1 dag geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

2 dagen geleden