Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

Nadat de PvdA zoals verwacht al had ingestemd met een nauwere samenwerking, omarmden wat later ook de leden van GroenLinks dit op hun eigen congres in dezelfde zaal, met eenzelfde percentage als bij de PvdA van 80 procent. In de gelijkluidende moties van de twee partijbesturen staat dat wordt verkend op welke manier beide partijen hun samenwerking kunnen versterken, met een fusie, alliantie of een nieuwe beweging. Beide partijen willen door "de opkomst van extreemrechts een krachtig links-progressief alternatief" zijn.

In het sportcentrum in Apeldoorn viel amper een onvertogen woord over de samenwerking tot nu toe. Die werd in 2021 in gang gezet met afspraken over bepaalde thema's waarbij de partijen gezamenlijk zouden optrekken. In de Eerste Kamer werd vorig jaar voor het eerst één fractie gevormd en na de verkiezingen gebeurde hetzelfde in de Tweede Kamer. Daar was ook een gemixte kandidatenlijst.

Besluit medio 2026

Tegenstanders van een sneller referendum bij de PvdA willen dat alle opties eerst goed worden onderzocht en dat ook de sociaal-democratische waarden goed worden verankerd voor de toekomst. Daarvoor zijn ook gesprekken nodig met de PvdA-leden in het land. Ook GroenLinks-leden krijgen de kans mee te denken in gesprekken volgend jaar. Medio 2026 moeten beide partijen dan een besluit nemen over de inhoud en vorm van de samenwerking.

De partij onder aanvoering van PvdA'er van huis uit Frans Timmermans, haalde in november 25 Kamerzetels en werd daarmee de tweede partij, na de PVV.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden