Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA wil Ploumen als lijsttrekker bij Tweede Kamerverkiezingen

PvdA wil Ploumen als lijsttrekker bij Tweede Kamerverkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - De PvdA schuift Lilianne Ploumen naar voren als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Dat bevestigen ingewijden na een bericht van De Telegraaf. Ploumen (58) is vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en was eerder minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De sociaaldemocraten moesten halsoverkop op zoek naar een nieuwe aanvoerder na het opstappen van huidig fractievoorzitter Lodewijk Asscher. Hij trad terug naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waar hij als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet nauw bij betrokken was.

Het PvdA-bestuur presenteert Ploumen maandagmiddag in Theater de Meervaart in Amsterdam. Zaterdag 23 januari is er een digitaal partijcongres waar haar benoeming door de leden wordt bekrachtigd. Het congres zou eigenlijk vorige week al zijn, maar dat werd geannuleerd na het vertrek van Asscher.

Ploumen was van 2007 tot 2012 partijvoorzitter van de PvdA. Zij was eerder lid van GroenLinks en geldt als een warm voorstander van nauwere samenwerking tussen de linkse partijen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Peter0507 1 maand geleden
Weer 6 zetels minder.

Meer uit Politiek

Rutte pleit voor snelle formatie met oog op coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet er met het oog op de coronacrisis snel een nieuw kabinet worden geformeerd, aldus VVD-lijsttrekker Mark Rutte in het Radio 1 Journaal.

2 uur geleden
Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton

DEN HAAG (ANP) - D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan maar liefst 1 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.

10 uur geleden
Linkse partijen: geen kerncentrale in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Als er in de toekomst een nieuwe kerncentrale in Nederland komt, moet die niet in Groningen worden gebouwd. Dat vinden GroenLinks, SP en PvdA. De drie partijen dienen donderdag een voorstel in de Tweede Kamer in om deze optie van tafel te halen.

14 uur geleden
Rutte: VVD te veel gezien als partij van de multinational

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen regeerperiode is de VVD te veel te boek komen te staan als de partij van de grote bedrijven en multinationals, zegt lijsttrekker en premier Mark Rutte. "Dat is een fout van mij", zegt hij in een gesprek met de Universiteit Twente en de regionale krant Tubantia. Vooral het plan van Rutte om de dividendbelasting af te schaffen heeft bijgedragen aan dit beeld, geeft hij toe. "Het is spectaculair in mijn gezicht ontploft, zoals bekend. Dat is een van de grootste mislukkingen van de afgelopen periode."

18 uur geleden
Grote verschillen tussen gemeenten in ontvangen briefstemmen

DEN HAAG (ANP) - De eerste uitgebrachte briefstemmen stromen binnen bij de gemeenten. In sommige plaatsen is al veel animo om per brief te stemmen, in andere steden moet het nog op gang komen. In Utrecht zijn de afgelopen dagen al 2300 briefstemmen binnen. Dit is bijna 10 procent van het aantal stemgerechtigden van zeventig jaar of ouder.

19 uur geleden
Kandidaat-Kamerlid van Forum verspreidt complottheorie├źn

DEN HAAG (ANP) - Een kandidaat-Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie verspreidt op zijn website en Twitter-account complottheorie├źn. Ab Kuijer staat op plek 31 op de lijst van de partij van Thierry Baudet en beweert onder meer dat George Soros, Bill Gates en de baas van het World Economic Forum achter de uitbraak van het coronavirus zitten.

20 uur geleden
Facebook-uitgaven van Volt stijgen in een week met 10.000 euro

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe partij Volt wordt de komende tijd meer zichtbaar op sociale media. De partij, die op een zetel in de Tweede Kamer afstevent, gaf de afgelopen week veel meer geld uit aan advertenties op Facebook en Instagram: 13.563 euro ten opzichte van 3539 euro de week ervoor. Dat is even veel als gevestigde partijen als SP en PvdA afgelopen week uitgaven. Opvallend is ook dat de partij, anders dan de meeste andere partijen, geen geld inzet op pagina's van individuele kandidaat-Kamerleden. Ook niet op lijsttrekker Laurens Dassen.

20 uur geleden