Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA wil in 2022 recht op onbereikbaarheid, ondanks kritiek RvS

PvdA wil in 2022 recht op onbereikbaarheid, ondanks kritiek RvS

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de PvdA ligt, kunnen werknemers zich vanaf 1 januari beroepen op het wettelijke recht om buiten kantooruren de telefoon niet op te nemen. De partij dient donderdag officieel de wetswijziging in die dit recht van onbereikbaarheid regelt, ondanks kritiek van de Raad van State (RvS). De RvS denkt dat zo'n wetswijziging niet nodig is.

In de huidige Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zijn al bepalingen opgenomen over "psychosociale arbeidsbelasting", aldus de Raad. De wet biedt kaders, waarbinnen werkgevers en werknemers de mogelijkheid hebben gekregen om afspraken te maken over werkdruk, ook buiten werktijden. Het idee daarachter is dat de regels beter worden nageleefd als de betrokkenen (werkgevers en werknemers) "zelf verantwoordelijk zijn voor het opstellen en uitvoeren" ervan. De Raad van State "adviseert af te zien van de voorgestelde wettelijke regeling", schrijft de adviseur op basis van het oude voorstel.

De Partij van de Arbeid besloot het wetsvoorstel aan te passen en in de toelichting erop duidelijker te maken waarom een wet volgens de partij wel degelijk nodig is. Op basis van verschillende onderzoeken blijkt "dat de hoge mate van zelfregulering die de Arbowet vraagt van werkgevers in de praktijk onvoldoende werkt", aldus de partij. Overigens erkent de Raad van State dat "een groeiend aantal mensen te maken krijgt met een burn-out en dat het werk een veelvoorkomende oorzaak is".

Indiener Gijs van Dijk zegt verder dat de coronacrisis de noodzaak van de wet alleen maar groter maakt. Veel Nederlanders hebben de afgelopen tijd "'s avonds nog mail beantwoord, omdat ze overdag de kinderen moesten helpen met schoolwerk. De scheiding tussen werk en privé is steeds vager geworden. Na werktijd verdien je de kans om je hoofd even leeg te maken en aandacht te geven aan de echt belangrijke dingen in het leven", zegt de sociaaldemocraat. "En ik vind dat je baas dan niet meer mag verlangen dat je reageert op e-mails, telefoontjes of berichtjes."

Meer uit Politiek

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

5 uur geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

6 uur geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

7 uur geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

7 uur geleden
OM bevestigt doorzoekingen, volgens NRC bij PVV'er Van Strien

DEN HAAG (ANP) - Het Functioneel Parket bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn. Volgens NRC vinden er bij Van Strien doorzoekingen plaats omdat hij in verband zou worden gebracht met omkoping en oplichting.

8 uur geleden
Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

22 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

1 dag geleden