Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA vrijwel alleen met roep op uitstel coronaversoepelingen

PvdA vrijwel alleen met roep op uitstel coronaversoepelingen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA staat vrijwel alleen in de Tweede Kamer met haar pleidooi om de voor volgende week geplande coronaversoepelingen uit te stellen. Het voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kreeg uiteindelijk alleen steun van Sylvana Simons van BIJ1.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemde zij "willekeur". Zij riep op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het was voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeerde tegen te houden.

Tijdens het coronadebat bleek al dat Ploumen op weinig steun hoefde te rekenen De regeringspartijen VVD en D66 spraken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", zei VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk".

D66 staat ook achter versoepelingen. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. CDA'er Pieter Heerma reageerde eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wees erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven.

PVV-voorman Geert Wilders vindt de aangekondigde versoepelingen nog niet ver genoeg gaan. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels". Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Meer uit Politiek

BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

3 uur geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

11 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

12 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

20 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden