
PvdA vertrouwt Rutte nog niet, GroenLinks houdt deur op een kier
DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is bij PvdA-leider Lilianne Ploumen nog niet hersteld, zegt ze woensdag tijdens het debat over de formatie. Eerder steunde de PvdA een motie van wantrouwen tegen hem, die het nipt niet haalde. Ook GroenLinks zette haar handtekening onder die motie, maar partijleider Jesse Klaver vindt "dat we de inhoudelijke gesprekken met elkaar moeten starten". Dat is volgens hem ook de taak die de Kamer heeft gekregen van informateur Herman Tjeenk Willink.
De PvdA en GroenLinks worden genoemd als partijen die zich mogelijk zouden aansluiten bij de VVD en D66 voor de formatie van een nieuw kabinet. Ploumen lijkt de deur hiervoor dicht te doen. "Ik ben vandaag niet van oordeel veranderd", verwijst Ploumen naar de motie van wantrouwen. Ze heeft "met belangstelling" geluisterd naar de ideeën over een nieuwe bestuurscultuur die Rutte maandag deelde in een uitzending van Nieuwsuur. Toen pleitte hij onder meer voor meer debat in de ministerraad en de Tweede Kamer en meer ruimte voor menselijkheid bij uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst.
Zelf noemde hij die ideeën "radicaal", maar Ploumen is niet onder de indruk. De voorstellen van Rutte waren volgens haar "onder de maat".
Niet voldoende
Eerder noemde Klaver de plannen van Rutte ook al "niet voldoende voor wat Nederland nodig heeft". In het debat werd de GroenLinks-leider door andere partijen gevraagd of hij samenwerking met Rutte resoluut afwees. Dat bleek niet het geval, maar enthousiast is Klaver er ook nog niet over. "Of Mark Rutte ooit nog een ander mens wordt? Spoiler alert, ik denk het niet", zei hij. "Maar mensen kunnen wel veranderen en we kunnen wel proberen dingen anders te doen."
Hij benadrukte nogmaals dat partijen eerst moeten kijken of ze het over bepaalde punten al eens kunnen worden. "Kun je tot elkaar komen en kun je ervoor zorgen dat hoe het hier in Nederland gaat beter wordt en dat we het anders doen met elkaar?" wil Klaver weten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", aldus de bewindsvrouw.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Beoogd voorzitter Paul Rosenmöller van de gezamenlijke senaatsfractie van GroenLinks en de PvdA noemt het "heel jammer" dat zijn partij een restzetel in de Eerste Kamer verliest aan Volt. GroenLinks zag dat van tevoren niet aankomen, zegt hij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer dinsdag is er niet alleen strategisch gestemd om een andere partij aan zo veel mogelijk zetels te helpen. Ook binnen de partijen is er op die manier gestemd, in de hoop dat de voorkeursstemmen de samenstelling van de fracties in de Eerste Kamer kunnen veranderen.
5 uur geledenWILLEMSTAD (ANP) - Eerste Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Eerste Kamer op de BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij kreeg veertien van de negentien uitgebrachte stemmen in de drie bijzondere gemeenten.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De achterstand bij het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de Basisregistratie Personen (BRP) is in ruim een jaar tijd gestegen van zo'n 2330 mensen naar ruim 13.400. Het overgrote deel (ruim 12.000) betreft asielzoekers die al langer dan zes maanden in Nederland zijn, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer.
6 uur geleden