Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA-leider Ploumen: Amsterdam kleurt rood

PvdA-leider Ploumen: Amsterdam kleurt rood

AMSTERDAM (ANP) - De PvdA kan haar geluk niet op nu de partij in Amsterdam de grootste lijkt te worden. "Amsterdam kleurt rood", sprak een dolenthousiaste Lilianne Ploumen op een verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam. Ook in diverse andere gemeenten heeft de PvdA winst geboekt. "Nederland wordt roder en roder", sprak ze met schorre stem.

"Welke partij is de grootste in Amsterdam? De PvdA!", riep Ploumen, wat met groot gejuich werd ontvangen door een uitbundig PvdA-publiek. "Op sommige plekken hadden we op meer gehoopt, maar de avond is nog jong", aldus Ploumen.

De gepeilde winst in de hoofdstad is onder meer te danken aan de lokale lijsttrekker Marjolein Moorman, stelde Ploumen. Luid applaus volgde, maar Moorman liet zich nog niet zien. Zij wordt later op de avond op de bijeenkomst verwacht.

Ploumen bedankte alle raadsleden, vrijwilligers en PvdA'ers die fanatiek campagne hebben gevoerd. Zij zijn "gewoon weer de straat op gegaan, gewoon weer naast iemand gaan staan." Op de "ouderwetse manier" campagne voeren, was weer "fijn om te doen", aldus Ploumen.

Meer uit Politiek

Wiersma denkt vooruit te kunnen met fors afgeslankt stikstoffonds

DEN HAAG (ANP) - Femke Wiersma, beoogd landbouwminister van de BBB, denkt de komende jaren vooruit te kunnen met het fors afgeslankte stikstoffonds. Wel zijn er volgens de politica "scherpe keuzes" nodig. Van de 20 miljard euro die vanuit het zogeheten transitiefonds tot en met 2035 beschikbaar was, is na de coalitieonderhandelingen nu nog 5 miljard euro over.

18 uur geleden
BBB-bewindslieden: verder kijken dan stikstof voor natuurherstel

DEN HAAG (ANP) - De beoogde BBB-landbouwbewindslieden Femke Wiersma (minister) en Jean Rummenie (staatssecretaris) vinden dat stikstof te vaak is aangewezen als schuldige voor natuurschade. Daarom willen zij in hun beleid verder kijken dan alleen stikstofuitstoot, zeggen beiden tijdens hun hoorzitting in de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Wilders: 'glashelder' hoe Faber afstand neemt van 'omvolking'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft op "glasheldere" wijze afstand genomen van de term 'omvolking', vindt Geert Wilders, de leider van haar partij PVV. "Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als omvolking", schrijft hij in een bericht op X. Faber gebruikte het begrip dat wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie tijdens een debat in de Eerste Kamer. Haar partijgenoot en inmiddels Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma deed dat voorheen ook meermaals in Kamerdebatten.

21 uur geleden
Faber denkt dat ambtenaren meewerken en zo niet, dan zelf weggaan

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-minister Marjolein Faber, die zich gaat bezighouden met asiel en migratie, is ervan overtuigd dat haar ambtenaren gaan meewerken aan "het strengste asielbeleid ooit". En als zij dat niet willen, kunnen ze zelf ervoor kiezen om weg te gaan. De PVV'er reageerde daarmee tijdens een hoorzitting op een vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD) die wilde weten hoe zij eventueel verzet op haar departement "gaat breken".

21 uur geleden
Beoogd minister Faber (PVV): asielplannen zullen tijd kosten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd asielminister Marjolein Faber is "zeer gemotiveerd" om de migratieplannen van de nieuwe coalitie uit te voeren, maar waakt voor harde toezeggingen. De beloofde crisiswetgeving die het mogelijk moet maken de instroom te beperken, en waarin meteen afscheid wordt genomen van de veelbesproken spreidingswet, zal er niet binnen een dag zijn, waarschuwt de PVV'er.

21 uur geleden
Faber geeft toe: mijn tweet over steekpartij klopte niet

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber geeft alsnog toe dat zij er vijf jaar geleden naast zat toen zij in een tweet stelde dat de dader van een steekpartij in Groningen een Noord-Afrikaans uiterlijk had. "Mijn tweet klopte niet", zei zij desgevraagd in een hoorzitting met Tweede Kamerleden.

22 uur geleden
Oppositie niet overtuigd dat Faber afstand neemt van 'omvolking'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66, GroenLinks-PvdA, DENK, PvdD en Volt zijn niet helemaal overtuigd door de manier waarop aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) afstand neemt van haar eerdere uitspraken over "omvolking". Dat deed ze aan het begin van haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze zei zich nog steeds zorgen te maken over "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland". Faber beschrijft met "andere bewoordingen hetzelfde en dezelfde ontwikkelingen", vindt Christine Teunissen van de PvdD. "Dat zou je kunnen typeren als racistisch."

22 uur geleden