Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA-leider Kuiken: kabinet knalt voor de kerst

PvdA-leider Kuiken: kabinet knalt voor de kerst

DEN HAAG (ANP) - PvdA-leider Attje Kuiken denkt dat het kabinet-Rutte IV geen lang leven beschoren is. "Ik houd rekening met het feit dat het kabinet knalt voordat we kerst hebben", zei ze tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar in perscentrum Nieuwspoort. Ze vindt dat Nederland in een "nationale burn-out" is beland. "Er kan niks meer. Lusteloos, moedeloos. Korte lontjes, wantrouwen. Daar moet je wat tegenover durven stellen." Volgens haar ontbeert het kabinet "creativiteit".

Kuiken besprak tijdens een bijeenkomst van de Stichting Machiavelli het komende politieke jaar. Er komen Statenverkiezingen aan, maar de PvdA-leider vreest dat Nederland ook weer voor de Tweede Kamer naar de stembus moet. Dat terwijl er volgens haar juist een doortastend kabinet zou moeten zitten dat op korte termijn structurele oplossingen kan aandragen, met name voor de koopkracht. Ze noemt het lastenverlichtingspakket waar het kabinet mee komt weliswaar "omvangrijk", maar ook "bot en broos", omdat het pas volgend jaar beschikbaar is en dus voor mensen die deze winter in de problemen raken te laat komt.

Ook Jan Paternotte was te gast bij de opening. Hij erkende dat het "een heel spannende winter wordt voor heel veel mensen". Volgens de voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66 is daar nu weinig meer aan te doen, omdat de overheid wel in staat moet zijn om de plannen uit te voeren. Volgens het kabinet hebben ambtelijke organisaties gezegd dat ze dat niet zomaar voor elkaar krijgen.

'Vooruitschuiven'

Paternotte wilde bij de bijeenkomst vooral benadrukken dat dit kabinet wat hem betreft een einde moet maken aan het "vooruitschuiven" van politiek gevoelige keuzes. Daardoor is Nederland nu nog te afhankelijk van Russisch gas, werd er stikstofbeleid gevoerd waar de rechter een streep door heeft gezet en heeft de wereld nu een klimaatprobleem.

"Vraag volgens mij dit jaar is: helpen we mensen de winter door, dat is een hele belangrijke. Maar ook: gaan we nou nog door met problemen vooruitschuiven omdat het moeilijk is, omdat er altijd wel redenen zijn om toch maar weer uit te stellen en toch weer te pruttelen. Of pakken we aan en pakken we door en nemen we de verantwoordelijkheid ook als het moeilijk is, ook als er tegenstand is, ook als er weerstand is om het wel voor elkaar te krijgen." Dat geldt volgens Paternotte ook voor andere problemen, als asiel en kansenongelijkheid in het onderwijs. De aanpak zal volgens de D66'er "wel politieke moed vragen".

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

4 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

5 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

8 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden