Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA-leden voor gezamenlijke senaatsfractie met GroenLinks

PvdA-leden voor gezamenlijke senaatsfractie met GroenLinks

NIEUWEGEIN (ANP) - De leden van de Partij van de Arbeid willen samen met GroenLinks een fractie vormen in de Eerste Kamer. Een voorstel hiervoor kreeg steun tijdens een stemming op het PvdA-congres. De leden willen zelfs nog verder gaan, en een gezamenlijke lijst opstellen. Bij de bekendmaking van de uitslag van de stemming brak in de zaal een luid applaus uit.

Ook de leden van GroenLinks willen samenwerken, bleek zaterdagmiddag. Zij konden zich uitspreken via een referendum en bleken eveneens in ruime meerderheid voor een gezamenlijke fractie in de senaat. Bij de PvdA stemde 77 procent van de leden voor een gezamenlijke fractie en 58 procent voor een gezamenlijke lijst.

"We gaan een linkse vuist maken in de Eerste Kamer tegen dit rechtse kabinet", zei PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze beloofde zich in te zetten om de meest vergaande motie, over een gezamenlijke fractie, uit te voeren. De PvdA-top was daar eigenlijk om praktische redenen tegen.

Stevige samenwerking

"Het is een steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft", aldus politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken. Zij was van tevoren een uitgesproken voorstander van de samenwerking omdat de partijen zo hun politieke doelen beter zouden kunnen bereiken. "Dit is een hele fundamentele, hele belangrijke stap om daarin het verschil te kunnen maken."

Ook Frans Timmermans, vice-president van de Europese commissie en PvdA-prominent, is blij met het nieuws. "Ik vind het fantastisch omdat de leden daarmee aangeven dat ze in de gaten hebben dat als je als links nog wat wil betekenen in het land, dat je machtsvorming moet organiseren. Dat je met anderen die min of meer op dezelfde lijn zitten moet proberen iets te doen zodat niet rechts voortdurend regeert in Nederland."

Eigen senatoren

Timmermans is een uitgesproken voorstander van de verdergaande samenwerking en heeft zijn invloed in de partij aangewend door daar samen met de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman een opiniestuk over te schrijven in de Volkskrant. Toch denkt hij niet dat zijn bemoeienis de doorslag gegeven heeft. "Welnee joh. Dit is de PvdA, hè. Die mensen laten zich niks vertellen hoor."

In het voorstel van de PvdA en GroenLinks zouden de partijen hun eigen senatoren kiezen. Die zouden vervolgens samenwerken in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen hun fractievoorzitter kiezen. Of een gezamenlijke lijst haalbaar is, zoals de PvdA-leden graag zouden zien, is nog onduidelijk.

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

34 minuten geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

38 minuten geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

1 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

1 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

8 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

11 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden