Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na meldingen ongewenst gedrag

PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na meldingen ongewenst gedrag

DEN HAAG (ANP) - PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op vanwege meerdere meldingen van "ongewenst gedrag in de privésfeer". Dat meldt de PvdA in een verklaring.

Er wordt een "onafhankelijk, extern onderzoek" geopend, aldus de partij. "Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen."

"In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden", zegt Van Dijk in de verklaring. "Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie."

Royement

Waar Van Dijk zich precies schuldig aan gemaakt zou hebben, wordt uit de verklaring niet duidelijk. De NOS meldt dat hij vrouwen tegen hun wil had omhelsd en gezoend. De omroep noemt twee namen: Ellen Geist en Cornelia Klaster. Die laatste zou naar de politie gestapt zijn en ook bij de partij geklaagd hebben, vooralsnog zonder resultaat. Een conflict over het aanvankelijk ongegrond verklaren van die klacht zou zelfs geresulteerd hebben in haar royement. Verschillende PvdA'ers hebben daar volgens de NOS bezwaar tegen gemaakt.

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers.

Wie de zetel van Van Dijk inneemt in de Tweede Kamer is niet bekend. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is de Zaanse wethouder Songül Mutluer.

Meer uit Politiek

Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

3 uur geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

2 dagen geleden
Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

2 dagen geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

3 dagen geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

3 dagen geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

3 dagen geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

3 dagen geleden