Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks vormen één Kamerfractie tijdens formatie

PvdA en GroenLinks vormen één Kamerfractie tijdens formatie

DEN HAAG (ANP) - De fracties van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer gaan, in ieder geval in de kabinetsformatie, als één team verder verder. Dat melden de partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, die vrijdag de hele middag overleg hebben gevoerd over verdieping van de onderlinge samenwerking.

De twee linkse partijen, samen goed voor zeventien zetels, kondigden al voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart aan dat zij voortaan samen zouden optrekken. Ploumen noemt het "een logische stap" dat, nu zij samen meepraten over eventuele kabinetsdeelname, zij daar ook gezamenlijk alle beslissingen over nemen.

Volgens Klaver is er de afgelopen maanden "iets bijzonders" gebeurd. "Na de verkiezingen is de samenwerking tussen onze fracties inniger geworden." Daarmee zijn ook het vertrouwen en het plezier in de samenwerking toegenomen, zegt de GroenLinks-leider.

Of de nauwere samenwerking de opmaat is tot een definitieve samenvoeging van de Kamerfracties, of zelfs een fusie tussen de partijen, willen Ploumen en Klaver nog niet zeggen. "Het is een soort onontgonnen terrein waar we instappen", aldus Ploumen. Volgens Klaver is de keuze voor een fusie niet aan hem of aan Ploumen, maar aan de partijen zelf.

Meer uit Politiek

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

DEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. De BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland maakte maandagavond bekend dat voor die provincie Pieter van Maaren en Herman Sietsma zijn gevraagd als verkenner. Van Maaren (CDA) is burgemeester van Zaltbommel. Bestuurskundige Sietsma is voor de ChristenUnie lid van de Eerste Kamer geweest.

14 uur geleden
Kamerleden roepen op tot actie na alarmerend klimaatrapport

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

14 uur geleden
Vijlbrief grijpt in om bezwaarmakers Groningen tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) grijpt in bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te voorkomen dat ongeveer tweehonderd bezwaarmakers in het aardbevingsgebied langer moeten wachten op een beslissing. "Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten", schrijft de bewindsman aan de Kamer.

14 uur geleden
Jetten: belang doel 1,5 graad is te groot, meer klimaatactie nodig

DEN HAAG (ANP) - "Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig". Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via zijn woordvoerder over de conclusie van het IPCC-rapport dat het doel om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen uit zicht raakt. Bij de volgende klimaatconferentie in Dubai wil de minister zich ook inzetten om dit doel alsnog te halen.

14 uur geleden
Timmermans over IPCC: meer ambitie nodig om 1,5 graad te halen

BRUSSEL (ANP) - Het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC maakt "ondubbelzinnig" duidelijk dat de inspanningen om emissies te verminderen, moeten worden opgevoerd. Er is meer ambitie nodig, twittert vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in een reactie. "Dit is existentieel. We moeten versnellen."

15 uur geleden
Yeşilgöz: aanhoudingsbevel Poetin onderstreept belang ICC

LONDEN (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz hoopt dat het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin leidt tot meer internationale steun voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft ze gezegd voor aanvang van een conferentie in Londen die zij samen met de Britse minister van Justitie Dominic Raab organiseert. "Ik denk dat het vooral onderstreept waarom het zo urgent is en waarom het zo belangrijk is dat we dit doen."

15 uur geleden
BBB vrijwel zeker 17 zetels in senaat, D66 zakt terug naar 5

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op 16 zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.

1 dag geleden