Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks presenteren plannen voor samenwerking

PvdA en GroenLinks presenteren plannen voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - PvdA en GroenLinks presenteren maandag hun plannen voor een intensievere samenwerking de komende jaren. Ze gaan naar eigen zeggen een "progressieve alliantie" vormen.

Ook zal duidelijk worden hoe beide fracties in de Tweede Kamer samen verder gaan. Daar zitten de partijen geregeld samen om tafel om hun plannen op elkaar af te stemmen. Er zal geen fractiefusie worden aangekondigd.

Bij de kabinetsformatie trokken PvdA en GroenLinks samen op. Ze wilden alleen samen deelnemen aan een nieuw kabinet. Dat leidde er mede toe dat ze buiten de formatie bleven. Zowel VVD als CDA wilde niet met twee linkse partijen in een nieuwe coalitie gaan zitten.

Nauwer samenwerken

Al jaren wordt er gesproken over een mogelijke fusie van de linkse partijen in de hoop meer kiezers te trekken. Bij de laatste verkiezingen bleef de PvdA met negen zetels gelijk, terwijl GroenLinks zes zetels verloor en op acht uitkwam.

Maar een samensmelting van beide partijen zit er voorlopig nog niet in. De leden van de PvdA riepen de leiding op een partijbijeenkomst onlangs wel op om nauwer te gaan samenwerken met GroenLinks.

Tweede Kamerlid Bart Snels stapte kort geleden uit de fractie van GroenLinks. Hij kon zich niet vinden in de samenwerking met de PvdA.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Sanne Wallis de Vries: fijne kennismaking met staatssecretaris

AMSTERDAM (ANP) - Het gesprek dat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) woensdagavond heeft gehad met onder anderen cabaretiers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge is eerstgenoemde goed bevallen. "Het was een fijne kennismaking", vertelt Wallis de Vries na afloop aan het ANP.

8 minuten geleden
Kabinet met nachthoreca in gesprek over 1G

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of ze geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers toegezegd tijdens het coronadebat. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing "niet ideaal".

2 uur geleden
Mona Keijzer in maart lijstduwer bij CDA Edam-Volendam

EDAM-VOLENDAM (ANP) - Mona Keijzer is bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart lijstduwer van het CDA in de gemeente Edam-Volendam. De voormalig staatssecretaris en voormalig Tweede Kamerlid voor dezelfde partij staat op nummer 19 op de kandidatenlijst.

4 uur geleden
Celstraffen voor deelnemers lawaaiprotest tijdens persconferentie

DEN HAAG (ANP) - De rechter heeft woensdag een 48-jarige Rotterdammer en 53-jarige Amsterdammer veroordeeld voor geweldpleging bij een lawaaidemonstratie op de Haagse Turfmarkt in november. Tegenstanders van het coronabeleid hielden op 12 november een lawaaidemonstratie in een poging de coronapersconferentie te verstoren. Daarbij werd onder meer met stenen en zwaar vuurwerk gegooid.

5 uur geleden
Koning Willem-Alexander opent grootste zeesluis ter wereld

IJMUIDEN (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag in IJmuiden de grootste zeesluis ter wereld geopend. Met een druk op de knop opende de koning de vervanger van de Noordersluis uit 1929, die te klein was geworden. Ook gaf de koning de kapitein van de Bontrup Amsterdam, het eerste schip dat door de sluis voer, een seintje dat de sluis geopend was.

6 uur geleden
Gemeente Zandvoort tevreden met verloop F1 Grand Prix 2021

ZANDVOORT (ANP) - De gemeente Zandvoort kijkt met een goed gevoel terug op het Grand Prix-weekeinde op 2, 3 en 4 september vorig jaar. Volgens de gemeente is alles goed verlopen.

8 uur geleden
Kabinet houdt Tata Steel aan beloftes over lagere uitstoot

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt Tata Steel aan de belofte om de uitstoot van bepaalde kankerverwekkende stoffen (PAK’s) nog dit jaar te halveren. Ook nu onderzoek door het RIVM heeft uitgewezen dat het staalbedrijf in IJmuiden veel meer van deze stoffen uitstoot dan het zelf rapporteert, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een debat met de Tweede Kamer.

9 uur geleden