Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks gaan voorjaarsnota niet steunen

PvdA en GroenLinks gaan voorjaarsnota niet steunen

DEN HAAG (ANP) - De fracties van de PvdA en GroenLinks gaan de voorjaarsnota niet steunen, melden ze in een verklaring. Volgens de partijen is er onvoldoende steun voor mensen die in de financiële problemen komen door inflatie.

GroenLinks en de PvdA willen onder meer een extra toeslag van 500 euro voor mensen die zorgtoeslag krijgen. Ook vinden ze dat de huurprijzen van alle sociale huurwoningen bevroren moeten worden en omlaag moeten als de huizen niet goed geïsoleerd zijn. De ruim 2,5 miljard euro die nodig is hiervoor, willen de partijen bij bedrijven halen "die door de energiecrisis juist extra veel winst maken".

De coalitie heeft in de Tweede Kamer genoeg zetels voor een meerderheid, maar komt ze in de Eerste Kamer tekort. De twee linkse partijen konden de coalitie daar aan een meerderheid helpen, maar nu zal het kabinet steun moeten zoeken bij bijvoorbeeld de rechtse fractie-Nanninga.

Premier Mark Rutte en financiënminister Sigrid Kaag maakten vorige maand een ronde langs alle politieke partijen om over de nota te praten. Na afloop van hun gesprek met de bewindslieden uitten GroenLinks en de PvdA al hun teleurstelling. "We misten de urgentie", zei Klaver achteraf.

Partijleider Jesse Klaver (GroenLinks) en fractieleider Attje Kuiken (PvdA) steunen het plan om een gezamenlijke fractie te vormen in de senaat. Aanstaande zaterdag wordt duidelijk of de leden van hun partijen daar ook mee instemmen.

Meer uit Binnenland

Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

59 minuten geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

7 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

8 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

10 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

10 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

12 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

13 uur geleden