Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks besluiten over samenwerking senaatsfracties

PvdA en GroenLinks besluiten over samenwerking senaatsfracties

DEN HAAG (ANP) - Leden van GroenLinks en de PvdA spreken zich uit over de vergaande samenwerking tussen hun partijen in de Eerste Kamer. De sociaaldemocraten mogen zich over die vraag uitspreken tijdens een congres, en de groenen maken bekend wat de uitkomst is van een referendum onder leden. Als een van de twee partijen het idee niet steunt, gaat de samenwerking niet door.

De besturen van beide partijen benadrukken dat de leden uiteindelijk mogen beslissen over de gezamenlijke fractie, maar zijn er zelf uitgesproken voorstanders van. Politiek leiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) en de huidige fractievoorzitters in de Eerste Kamer Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Mei Li Vos (PvdA) hebben pleidooien gehouden voor verdergaande samenwerking. Hetzelfde geldt voor de partijvoorzitters.

"Het is een historische stap om als progressieve partijen elkaar op te zoeken en de balans in de politiek te doen omslaan", schreef PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent aan haar partijgenoten. Daarna kan volgens haar altijd nog bekeken worden hoe de samenwerking bevalt, en of die misschien uitgebreid moet worden. Ze zegt er net als GroenLinks wel meteen bij dat van een fusie op dit moment nog geen sprake is.

GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom legde in een video voor de leden van haar partij uit dat de twee partijen nu al veel invloed kunnen uitoefenen vanuit de Eerste Kamer, omdat de regeringscoalitie daar geen meerderheid heeft en dus steun nodig heeft van andere partijen. De partijen zouden volgens haar "nog sterker een vuist kunnen maken" als ze gezamenlijk een strategie bepalen.

Toch klinkt vanuit beide partijen ook duidelijk een tegengeluid. Leden vrezen dat de politieke stromingen waaruit GroenLinks en PvdA zijn voortgekomen zullen verwateren. Ook wijzen ze erop dat de partijen qua standpunten misschien wel op elkaar lijken, maar niet precies hetzelfde zijn.

De bewering dat de partijen meer stemmen zullen trekken als ze nauw samenwerken, zoals voorstanders stellen, wordt eveneens betwijfeld. Uit een peiling van EenVandaag bleek deze week dat kiezers van de beide partijen de samenwerking in de Eerste Kamer zien zitten: PvdA'ers meer dan mensen die op GroenLinks hebben gestemd.

Als de leden instemmen met de samenwerking, houden beide partijen hun eigen lijsten en Kamerleden. Wel houden ze gezamenlijke vergaderingen, stemmen ze hun stemgedrag af en kiezen ze samen wie de fractie aanvoert. Al is het wel denkbaar dat de gezamenlijke fractie twee gezamenlijke leiders zal kiezen, zei PvdA-Eerste Kamerlid Vos in Nieuwsuur. Die keuze is uiteindelijk aan de senatoren zelf.

Meer uit Politiek

Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.

41 minuten geleden
Hele dag veel minder treinen vanaf Schiphol

UTRECHT (ANP) - Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

2 uur geleden
Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

15 uur geleden
BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

16 uur geleden
Informateurs starten week met gezamenlijk gesprek vier partijen

DEN HAAG (ANP) - De informateurs starten maandag een nieuwe week van onderhandelingen met een gezamenlijk gesprek met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Op één uitzondering na voerden Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol vorige week afzonderlijke gesprekken met de partijleiders van de vier fracties.

17 uur geleden
D66 wil opheldering kabinet over besluit onkruidverdelger

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt wil van het kabinet opheldering over de afwegingen die het heeft gemaakt om in Europa niet tegen verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat te stemmen. Tegen de wens van de Tweede Kamer in, onthield Nederland zich van stemming. In het tv-programma Zembla zegt demissionair landbouwminister Piet Adema dat hij in het kabinet heeft gepleit om tegen verlenging te stemmen, zoals de Kamer wilde, maar daarvoor onvoldoende steun kreeg.

20 uur geleden
D66 wil dat zonnepanelen kunnen 'meebewegen' met stroompieken

DEN HAAG (ANP) - Installaties met zonnepanelen moeten als het aan D66 ligt zo worden afgesteld, dat ze bij stroompieken tijdelijk minder stroom kunnen doorgeven aan het net. Nu worden ze bij een te hoge netspanning in de wijk helemaal uitgeschakeld waardoor ze de eigenaar minder opleveren.

23 uur geleden