Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks: ambitieuzere klimaatdoelen, ook voor armeren

PvdA en GroenLinks: ambitieuzere klimaatdoelen, ook voor armeren

DEN HAAG (ANP) - PvdA en GroenLinks vinden dat Nederland scherpere klimaatdoelen moet stellen. De uitstoot van CO2 moet in 2030 met 65 procent zijn teruggebracht in plaats van de 60 procent waar het kabinet op mikt. Ook moet in 2035 alle stroom CO2-neutraal geproduceerd zijn, zo staat in een gezamenlijk plan van de partijen. Verder moet er "veel meer prioriteit bij de laagste inkomens" komen te liggen, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, een van de opstellers van het plan.

GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben een klimaatplan gemaakt dat volgens de opstellers "felrood én knalgroen" is. Verduurzaming is nu nog te vaak een "speeltje van de rijken", zegt mede-indiener Joris Thijssen van de PvdA. "Het is echt nodig dat we allemaal van het gas af gaan. Dat is nu eenmaal waar de planetaire grenzen ons volgens de wetenschap toe dwingen."

"Het is belangrijk dat de overheid veel duidelijkheid schept, maar wel op een manier waarop iedereen kan meekomen", vult Kröger hem aan. De partijen willen bijvoorbeeld verplicht betere isolatie en zonnepanelen op huurhuizen, zonder dat de huren omhoog gaan. Er moeten meer tweedehands elektrische auto's komen door alleen nog elektrische leaseauto's toe te staan, het OV moet beter en goedkoper en er moet steun komen om meer groene banen in het leven te roepen.

Kosten

Volgens Thijssen zou het plan leiden tot "meer enthousiasme rond een transitie die toch echt een transitie is naar een mooier leven, wat ons betreft". Bijvoorbeeld omdat mensen met een elektrische auto geen 2,50 voor een liter benzine meer hoeven te betalen. De kosten van die transitie moeten wat hem betreft voor rekening komen van rijken en grote vervuilers zoals de industrie, scheepvaart en luchtvaart.

Het plan zou ook gevolgen hebben voor boeren. Zo stellen de partijen voor om het land van boeren uit de intensieve veehouderij tegen een vergoeding over te nemen, en vervolgens met korting aan ze terug te verpachten als ze milieu- en natuurvriendelijker worden. Thijssen hoopt ze met gunstige regelingen te kunnen overtuigen, maar denkt dat op enig moment ook dwang nodig zal zijn. "Ik denk niet dat ze allemaal in beweging komen, nee."

Tegenbegroting

Voor een doorberekening van hun plannen verwijzen de partijen naar de tegenbegroting die ze eerder dit jaar indienden. Die is breder dan de klimaatplannen alleen, en omvat ook zwaardere belastingen op vermogen en winst. Er staat ook in dat er 2,1 miljard euro minder naar Defensie gaat dan het kabinet van plan is.

Het plan komt een paar dagen voordat de leden van beide partijen mogen stemmen over een gezamenlijke GroenLinks- en PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Die timing "is wel leuk, maar dat was niet de aanleiding", aldus Thijssen.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

3 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

4 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

5 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

5 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

5 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

6 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

6 uur geleden