Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

De linkse oppositiepartijen presenteren maandag een progressief akkoord dat als tegenhanger moet dienen van het coalitieakkoord waar VVD, D66, CDA en ChristenUnie binnenkort naar verwachting mee komen.

PvdA en GroenLinks spreken van een nieuwe politieke weg, en zetten bovendien een nieuwe stap in hun toch al nauwe samenwerking. Het akkoord betekent ook dat de twee partijen zich aan elkaar verbinden voor de komende regeerperiode. Er is vaker samenwerking beloofd, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Heel vaak bleef dat bij de presentatie: 'Tadaa! Hier is de samenwerking.' En vervolgens ging iedereen weer zijn eigen weg. Nu is dat echt anders."

Geen fusie

Maar het is nadrukkelijk geen fusie, benadrukken partijleiders Klaver en Lilianne Ploumen (PvdA).

Straks staat "het oude kabinet weer op het bordes", zegt Klaver. "Het is de voortzetting van de oude coalitie. Maar ik beloof u bij deze: u krijgt niet dezelfde oppositie. Want wij gaan het anders doen dit keer", belooft hij. De vijftien standpunten van de linkse partijen zullen ook als 'meetlat' fungeren, waarnaast ze de plannen in het regeerakkoord zullen leggen.

In de lijst staan thema's als het tegengaan van klimaatverandering, de beschikbaarheid van betaalbare woningen en het verkleinen van ongelijkheid.

Steun

Het kabinet heeft steun van een van de twee partijen nodig in de Eerste Kamer, maar de nieuwe coalitie zal dus allebei moeten overtuigen als ze steun wil voor voorstellen. Over de toekomst van de landbouw staat weinig in het akkoord.

Eerder kondigden de twee partijen al aan als één fractie te willen onderhandelen aan de formatietafel. Ze voeren ook al af en toe samen fractievergaderingen. Maar in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen werken de twee partijen in veel grote steden niet samen, bleek recent uit een rondgang van Nieuwsuur.

PvdA-leider Ploumen riep andere partijen en clubs buiten het parlement op zich aan te sluiten. Ze hoort graag voorstellen van mensen die ervan overtuigd zijn "dat het anders kan en beter moet".

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

netel 1 maand geleden
bla bla bla, en na de verkiezingen gaan we weer op de oude voet verder
Tinus Grijpstuiver 1 maand geleden
Decimeren deze partijen ,te beginnen in Maart 2022

Meer uit Politiek

Rutte: ook zelf niet voldoende verdiept in kwestie-Sahla

DEN HAAG (ANP) - Minister-president en VVD-leider Mark Rutte maakt ook zichzelf verwijten over de rel rond Soumaya Sahla, die lid was van de extremistische Hofstadgroep en daarna toch een functie kon bekleden binnen de partij. Hij heeft zich "niet voldoende verdiept in de zaak", erkent hij tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.

16 uur geleden
CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

1 dag geleden
Yesilgöz en Wilders hadden 'goed gesprek' na tweet over afkomst

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz hebben woensdag dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. "Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

1 dag geleden
Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren "flinke beuken" uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad "altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat". Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd.

1 dag geleden
Kabinet geeft dit jaar 20 miljoen noodhulp aan Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt dit jaar 20 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Afghanistan. Dat zei minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer. De humanitaire situatie is in het land is extreem zorgwekkend, zei ze.

1 dag geleden
Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.

2 dagen geleden
Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat bekijken of het zijn belang in ABN AMRO verder kan afbouwen. Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert, gevraagd te kijken of en hoe het belang in de bank kan worden verkleind. Verdere details kan de minister niet delen, want "dit kan mogelijk nadelige effecten hebben op transacties".

2 dagen geleden