Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

De linkse oppositiepartijen presenteren maandag een progressief akkoord dat als tegenhanger moet dienen van het coalitieakkoord waar VVD, D66, CDA en ChristenUnie binnenkort naar verwachting mee komen.

PvdA en GroenLinks spreken van een nieuwe politieke weg, en zetten bovendien een nieuwe stap in hun toch al nauwe samenwerking. Het akkoord betekent ook dat de twee partijen zich aan elkaar verbinden voor de komende regeerperiode. Er is vaker samenwerking beloofd, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Heel vaak bleef dat bij de presentatie: 'Tadaa! Hier is de samenwerking.' En vervolgens ging iedereen weer zijn eigen weg. Nu is dat echt anders."

Geen fusie

Maar het is nadrukkelijk geen fusie, benadrukken partijleiders Klaver en Lilianne Ploumen (PvdA).

Straks staat "het oude kabinet weer op het bordes", zegt Klaver. "Het is de voortzetting van de oude coalitie. Maar ik beloof u bij deze: u krijgt niet dezelfde oppositie. Want wij gaan het anders doen dit keer", belooft hij. De vijftien standpunten van de linkse partijen zullen ook als 'meetlat' fungeren, waarnaast ze de plannen in het regeerakkoord zullen leggen.

In de lijst staan thema's als het tegengaan van klimaatverandering, de beschikbaarheid van betaalbare woningen en het verkleinen van ongelijkheid.

Steun

Het kabinet heeft steun van een van de twee partijen nodig in de Eerste Kamer, maar de nieuwe coalitie zal dus allebei moeten overtuigen als ze steun wil voor voorstellen. Over de toekomst van de landbouw staat weinig in het akkoord.

Eerder kondigden de twee partijen al aan als één fractie te willen onderhandelen aan de formatietafel. Ze voeren ook al af en toe samen fractievergaderingen. Maar in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen werken de twee partijen in veel grote steden niet samen, bleek recent uit een rondgang van Nieuwsuur.

PvdA-leider Ploumen riep andere partijen en clubs buiten het parlement op zich aan te sluiten. Ze hoort graag voorstellen van mensen die ervan overtuigd zijn "dat het anders kan en beter moet".

Meer uit Politiek

Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten

DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.

40 minuten geleden
Tweede Kamer wil niet dat Hongarije voorzitter van EU wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.

2 uur geleden
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

4 uur geleden
Hoekstra vindt dat Zweden NAVO-lid moet zijn op zomertop Vilnius

OSLO (ANP) - Zweden moet al vóór de komende top van de NAVO in Vilnius lid zijn van het bondgenootschap. Dat vindt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Het is "hoog tijd" dat Zweden lid wordt, benadrukte hij tijdens een informele NAVO-vergadering in Oslo.

5 uur geleden
Gedeelde harde kritiek op spreidingswet: complex en onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - De boodschap die onder meer gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland donderdag over de spreidingswet asielzoekers afgeven aan de Tweede Kamer, is fel en vrijwel identiek. De wet is te complex en dreigt onuitvoerbaar te worden. Alle partijen die bij de hoorzitting over de wet hun kritiek uiten, roepen de politiek met klem op de wet aan te passen.

6 uur geleden
Rutte: Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor steun Oekraïne

BULBOACA (ANP) - Oekraïne moet winnen en Europa moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken, zei premier Mark Rutte in zijn speech tijdens de openingsceremonie van de top van bijna alle Europese leiders in Moldavië. "Het parool op deze top is verantwoordelijkheid." Hij riep zijn collega's op stappen te nemen zodat Oekraïne zich kan verdedigen, ook op de lange termijn en ook in tijden van tegenslag.

8 uur geleden
Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov

DEN HAAG (ANP) - Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) "op basis van de huidige inzichten". Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent.

8 uur geleden