Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GL: besluit in formatie is aan VVD, D66 en CDA

PvdA en GL: besluit in formatie is aan VVD, D66 en CDA

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de VVD, D66 en het CDA om een knoop door te hakken in de formatie, zeggen PvdA en GroenLinks. De twee linkse partijen, die samen optrekken, spraken met die drie partijen en wat kleinere fracties over een nieuw kabinet met informateur Johan Remkes. De meeste partijen hebben het gesprek verlaten, terwijl VVD, D66 en CDA nog binnenblijven.

"Het is aan hen om te bepalen wat ze willen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Zij zullen vandaag, of morgen of wanneer het hen ook uitkomt, een keuze maken." Het is volgens PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen nodig dat er door die partijen "een conclusie wordt getrokken".

De twee linkse partijleiders konden nog niet aangeven of de partijen nader tot elkaar zijn gekomen. PvdA en GroenLinks hebben nog eens op tafel gelegd dat ze "bereid zijn tot het vormen van een kabinet en daarover te onderhandelen", aldus Klaver. Het gesprek is in "open sfeer" gevoerd, voegt de PvdA-leider toe.

Klaver en Ploumen "hebben wel een idee waar het heen zou kunnen gaan". Een "traditioneel" minderheids- of meerderheidskabinet is op dit moment niet meer mogelijk, zei Remkes al eerder. Ook hebben de VVD, D66 en het CDA "verteld wat ze graag zouden zien", concludeert Ploumen. Maar dat moeten die partijen maar zelf delen, vindt zij. Ook liggen er "verschillende smaken op tafel. Er is echt een keuze te maken."

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

1 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

2 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

3 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

3 uur geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra krijgt ook dinsdag niet te horen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. De sociaaldemocraten en de groenen zijn nog niet overtuigd, en op hun goedkeuring is hij wel aangewezen.

3 uur geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

3 uur geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

5 uur geleden