Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en D66 willen nieuw advies Gezondheidsraad over AstraZeneca

PvdA en D66 willen nieuw advies Gezondheidsraad over AstraZeneca

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zou een nieuw advies aan de Gezondheidsraad moeten vragen over de inzet van het vaccin van AstraZeneca. Dat vinden de Partij voor de Arbeid en D66.

Aanleiding voor de oproep is een mededeling van het Europees geneesmiddelenbureau EMA van vrijdag. Dat zei, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen, voor alle volwassenen.

In Nederland wordt het vaccin alleen nog ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar, vanwege een zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking die kan optreden. Het gaat om een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Enkele mensen zijn daaraan overleden, waaronder één vrouw in Nederland.

Tweederangsvaccin

Coronaminister Hugo de Jonge nam het besluit om het vaccin alleen in te zetten bij oudere mensen na een advies van de Gezondheidsraad, maar de mededeling van het EMA is volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken reden om de raad te vragen om een nieuw advies.

D66'er Jan Paternotte sluit zich daarbij aan. Hij wijst erop dat in Canada het vaccin wel wordt ingezet bij mensen tussen 40 en 60 jaar en dat premier Justin Trudeau en diens vrouw Sophie net hun eerste Astra-prik hebben gehad.

Kuiken en Paternotte zijn daarnaast ontstemd over een interview dat Jaap van Delden, chef vaccinaties bij het RIVM, gaf aan het AD. Daarin zei hij dat het AstraZeneca-vaccin binnenkort niet meer nodig is. Van Delden wekt daarmee de indruk dat het een tweederangsvaccin is, vinden de twee Kamerleden. Kuiken wil opheldering van De Jonge.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

1 dag geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

1 dag geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

2 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

2 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

3 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

3 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

3 dagen geleden