Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pul bier op Oktoberfest in München euro's duurder

Pul bier op Oktoberfest in München euro's duurder

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Bier op het bekende Oktoberfest in München wordt komend najaar 15 procent duurder dan tijdens de editie in 2019. De kosten voor kroegbazen zijn door de gestegen energieprijzen, lonen en algehele inflatie veel hoger dan de laatste keer dat het bierfestival kon doorgaan. Dat moeten ze deels doorberekenen in de prijs voor een Maß, zoals een pul bier van precies één liter tijdens het festijn wordt genoemd.

De gemeente München bepaalde dat een Maß tussen de 12,60 en 13,80 euro mag kosten. In 2019 was dat 10,80 euro tot 11,80 euro. Economisch adviseur en baas van het Oktoberfest, Clemens Baumgärtner, vindt het vooral belangrijk dat de psychologische grens van 14 euro per liter niet is overschreden. "Maar de bierprijzen zijn niettemin aardig hoog."

Naast de hogere kosten voor kroegbazen zijn ook de materialen en vaklieden duurder geworden die nodig zijn voor het opbouwen van de grote biertenten tijdens de Wiesn, zoals het Oktoberfest eigenlijk heet.

De prijzen voor het speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen bier zijn altijd een gevoelig punt in München. Maar de prijsstijging voor bier is lang niet alleen in Beieren aan de gang. Zo waarschuwde Heineken bij zijn kwartaalcijfers in april dat bier de komende tijd waarschijnlijk nog duurder wordt. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor grondstoffen als graan en energie hard gestegen.

Niet alleen bier is duur op het Oktoberfest, dat van 17 september tot 3 oktober duurt. Een liter water zal 9,67 euro gemiddeld kosten, 80 cent meer dan in 2019. De gemeente München stelt niet de exacte prijzen voor drank vast tijdens het festijn, maar controleert alleen of ze proportioneel zijn.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

21 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

21 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

22 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden