Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pul bier op Oktoberfest in München euro's duurder

Pul bier op Oktoberfest in München euro's duurder

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Bier op het bekende Oktoberfest in München wordt komend najaar 15 procent duurder dan tijdens de editie in 2019. De kosten voor kroegbazen zijn door de gestegen energieprijzen, lonen en algehele inflatie veel hoger dan de laatste keer dat het bierfestival kon doorgaan. Dat moeten ze deels doorberekenen in de prijs voor een Maß, zoals een pul bier van precies één liter tijdens het festijn wordt genoemd.

De gemeente München bepaalde dat een Maß tussen de 12,60 en 13,80 euro mag kosten. In 2019 was dat 10,80 euro tot 11,80 euro. Economisch adviseur en baas van het Oktoberfest, Clemens Baumgärtner, vindt het vooral belangrijk dat de psychologische grens van 14 euro per liter niet is overschreden. "Maar de bierprijzen zijn niettemin aardig hoog."

Naast de hogere kosten voor kroegbazen zijn ook de materialen en vaklieden duurder geworden die nodig zijn voor het opbouwen van de grote biertenten tijdens de Wiesn, zoals het Oktoberfest eigenlijk heet.

Speciaal bier

De prijzen voor het speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen bier zijn altijd een gevoelig punt in München. Maar de prijsstijging voor bier is lang niet alleen in Beieren aan de gang. Zo waarschuwde Heineken bij zijn kwartaalcijfers in april dat bier de komende tijd waarschijnlijk nog duurder wordt. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor grondstoffen als graan en energie hard gestegen.

Niet alleen bier is duur op het Oktoberfest, dat van 17 september tot 3 oktober duurt. Een liter water zal 9,67 euro gemiddeld kosten, 80 cent meer dan in 2019. De gemeente München stelt niet de exacte prijzen voor drank vast tijdens het festijn, maar controleert alleen of ze proportioneel zijn.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

44 minuten geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

1 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

2 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

4 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

5 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

6 uur geleden