Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Psychische zorg jongeren 'volledig overgelopen' in coronacrisis

Psychische zorg jongeren 'volledig overgelopen' in coronacrisis

AMERSFOORT (ANP) - Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie De Nederlandse ggz is het systeem, dat voor de virusuitbraak al overbelast was, "volledig overgelopen" en worden inmiddels ook "crisisgevallen" afgewezen wegens gebrek aan capaciteit.

Onder meer door eenzaamheid en stress blijft de vraag naar psychische hulp toenemen. De Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) roepen de politiek op direct actie te ondernemen. Dat kan volgens hen niet wachten tot na de verkiezingen. "De kinderen en jongeren die we nu zien binnenkomen zijn er slecht aan toe en hebben recht op de best mogelijke zorg."

Geld dat het kabinet al heeft vrijgemaakt voor een steunpakket op het gebied van welzijn en leefstijl, kan de problemen op korte termijn volgens de organisaties niet oplossen. Het grote probleem is dat er te weinig plaatsen zijn om jongeren met ernstige klachten als suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie goed te helpen.

Kosten een probleem

Op crisisafdelingen in het land is momenteel gemiddeld 86 procent van de plaatsen bezet. Een aantal aanbieders heeft zelfs helemaal geen plaats meer. Dat betekent dat zij iemand die acute hulp nodig heeft niet kunnen opvangen. "Met deze bezettingsgraden is niet of nauwelijks plek meer voor nieuwe cliënten", zegt voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz. "Extra zorgelijk is dat kinderen en jongeren ernstigere en complexere problematiek hebben, waarvoor zij ook langdurigere en intensievere behandeling nodig hebben. Denk aan de klinische behandeling van eetstoornissen, waar we een aanmeldingstoename van gemiddeld 63 procent zien."

Naast de capaciteit zijn de kosten een probleem. "Het rijk geeft geen garantie dat de noodzakelijke zorg die aan jongeren gegeven moet worden ook betaald wordt", stelt de branche.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft al onderzoek gedaan naar de gestegen druk in de jeugd-ggz. Hieruit blijkt volgens een woordvoerster onder meer dat er regionale verschillen zijn. Het ministerie is in gesprek met gemeenten en de ggz-koepel over de vervolgstappen. Wat die kunnen zijn, kan ze niet zeggen. De Tweede Kamer wordt er binnenkort over ingelicht.

Meer uit Gezond

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

1 dag geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

1 dag geleden
Bestrijding tuberculose in Europa laat te wensen over

STOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.

1 dag geleden
Wachttijd ggz daalt niet, nog steeds wachten tienduizenden te lang

DEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

2 dagen geleden
Kosten diabetesmedicijnen vorig jaar met 19 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

2 dagen geleden
GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

2 dagen geleden
Coronazalen van ziekenhuizen lopen snel leeg

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.

2 dagen geleden