Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Psychiater: Breivik nog net zo gevaarlijk als bij aanslag

Psychiater: Breivik nog net zo gevaarlijk als bij aanslag

SKIEN (ANP/AFP/RTR) - De Noorse terrorist Anders Breivik is nog net zo gevaarlijk als elf jaar geleden, toen hij 77 mensen vermoordde. Psychiater Randi Rosenqvist zei dit op de tweede dag van de rechtszaak waarin Breivik om voorwaardelijke vrijlating vraagt.

De door de rechtbank aangestelde Rosenqvist evalueerde de 42-jarige extremist meerdere keren in de afgelopen tien jaar. Volgens haar is het risico dat Breivik opnieuw geweld pleegt als hij vrijkomt in die tijd niet veranderd.

De 42-jarige Breivik bracht dinsdag op de eerste dag van de hoorzitting de Hitlergroet en had rechts-extremistische boodschappen in zijn hand. Hij beweerde tijdens die zitting dat hij online werd geradicaliseerd door rechtse extremisten en was "gehersenspoeld" om de aanslag te plegen. Hij zei te blijven vechten voor witte suprematie en nationaalsocialisme, maar dan wel op een vreedzame manier.

De terrorist probeerde vorig jaar ook al onder voorwaarden vrij te komen. De rechters wezen dit toen af. Doet de rechtbank dit nu opnieuw, dan kan de Noor volgend jaar een nieuwe poging doen. De uitspraak wordt volgens Noorse media over enkele weken verwacht.

Breivik liet op 22 juli 2011 een autobom afgaan in de Noorse hoofdstad Oslo, waarmee hij acht mensen doodde. Daarna ging hij naar het eiland Utoya en schoot daar 69 mensen dood. Op het eiland waren vooral tieners aanwezig voor een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Hij werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar cel, wat kan worden verlengd zolang hij als een gevaar wordt beschouwd.

Meer uit Buitenland

Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

25 minuten geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

2 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

2 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

4 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

5 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

7 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

9 uur geleden