Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Psychiater: Breivik nog net zo gevaarlijk als bij aanslag

Psychiater: Breivik nog net zo gevaarlijk als bij aanslag

SKIEN (ANP/AFP/RTR) - De Noorse terrorist Anders Breivik is nog net zo gevaarlijk als elf jaar geleden, toen hij 77 mensen vermoordde. Psychiater Randi Rosenqvist zei dit op de tweede dag van de rechtszaak waarin Breivik om voorwaardelijke vrijlating vraagt.

De door de rechtbank aangestelde Rosenqvist evalueerde de 42-jarige extremist meerdere keren in de afgelopen tien jaar. Volgens haar is het risico dat Breivik opnieuw geweld pleegt als hij vrijkomt in die tijd niet veranderd.

De 42-jarige Breivik bracht dinsdag op de eerste dag van de hoorzitting de Hitlergroet en had rechts-extremistische boodschappen in zijn hand. Hij beweerde tijdens die zitting dat hij online werd geradicaliseerd door rechtse extremisten en was "gehersenspoeld" om de aanslag te plegen. Hij zei te blijven vechten voor witte suprematie en nationaalsocialisme, maar dan wel op een vreedzame manier.

De terrorist probeerde vorig jaar ook al onder voorwaarden vrij te komen. De rechters wezen dit toen af. Doet de rechtbank dit nu opnieuw, dan kan de Noor volgend jaar een nieuwe poging doen. De uitspraak wordt volgens Noorse media over enkele weken verwacht.

Breivik liet op 22 juli 2011 een autobom afgaan in de Noorse hoofdstad Oslo, waarmee hij acht mensen doodde. Daarna ging hij naar het eiland Utoya en schoot daar 69 mensen dood. Op het eiland waren vooral tieners aanwezig voor een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Hij werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar cel, wat kan worden verlengd zolang hij als een gevaar wordt beschouwd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Jury begint met beraad in smaadzaak Depp tegen Heard

FAIRFAX (ANP) - De jury in de smaadzaak van de Amerikaanse acteur Johnny Depp tegen zijn ex-echtgenote Amber Heard is in beraad gegaan. Na een proces van zes weken waarin Depp en Heard elkaar van huiselijk geweld beschuldigden, zal de zevenkoppige jury overleg voeren over een uitspraak.

3 uur geleden
Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij Uvalde

UVALDE (ANP/RTR) - De politie in Texas heeft een "verkeerde keuze" gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, die negentien kinderen en twee leraren het leven kostte. De belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, zei dat vrijdag. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit", aldus McCraw.

5 uur geleden
Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan Amerikanen een deel van hun studieschuld kwijt te schelden, meldt The Washington Post op basis van anonieme regeringsbronnen. Het plan van het Witte Huis zou van toepassing zijn op Amerikanen met een studieschuld die in 2021 minder dan 150.000 dollar verdienden.

6 uur geleden
VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto's uit.

7 uur geleden
Geen doorbraak in NAVO-overleg tussen Turkije, Zweden en Finland

ANKARA (ANP/RTR) - Gesprekken tussen Turkse functionarissen en delegaties uit Zweden en Finland deze week in Turkije hebben niet tot een doorbraak geleid in de NAVO-kwestie, melden meerdere bronnen. De Noord-Europese landen willen toetreden tot de militaire alliantie, maar huidig lid Turkije dreigt de toetreding te blokkeren.

10 uur geleden
Noord-Korea importeerde mondkapjes en coronavaccins uit China

BEIJING (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft in de maanden voordat de eerste corona-uitbraak in het land officieel werd gemeld miljoenen mondkapjes, duizend beademingsapparaten en mogelijk ook coronavaccins geïmporteerd vanuit China. Dat blijkt uit handelsdata die de Chinese regering openbaar heeft gemaakt.

12 uur geleden
Zelenski blijft aandringen op vredesoverleg met Poetin

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft aandringen op een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij laat vrijdag weten meerdere keren tevergeefs te hebben geprobeerd met Poetin in overleg te gaan over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne.

13 uur geleden