Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Psyche Malek F. centraal op tweede dag hoger beroep

Psyche Malek F. centraal op tweede dag hoger beroep

ROTTERDAM (ANP) - Het gerechtshof gaat woensdag verder met het hoger beroep in de zaak van de 'Haagse steker' Malek F. Op deze tweede zittingsdag komen slachtoffers aan het woord en gaan een psycholoog en een psychiater hun adviezen toelichten. Ze raden het hof aan de 34-jarige Syrische vluchteling tbs met dwangverpleging op te leggen, gelijk aan het vonnis van de rechtbank in 2019.

F. stak op Bevrijdingsdag 2018 drie willekeurige mensen op straat neer bij station Hollands Spoor in Den Haag. Volgens de gedragsdeskundigen bevond F. zich op die dag in een psychose. In opdracht van het hof schreven ze een aanvullend en geactualiseerd rapport waarin ze de diagnose schizofrenie stellen.

F. liet het hof maandag op de eerste zittingsdag al weten bereid te zijn zich te laten behandelen. "Graag zelfs. Sinds ik dagelijks mijn injectie krijg, gaat het beter met me", liet F. weten. Hij raakte depressief na het overlijden van zijn vader. De Syrische man verdronk op zijn vlucht naar Nederland voor de kust van Libië toen daar in augustus 2015 een schip met vluchtelingen op weg naar Italië kapseisde. F. voelde zich daar schuldig over, omdat hij zijn vader naar Nederland wilde halen. De moslim zocht zijn heil in softdrugs en zocht zijn toevlucht in het geloof.

F. wordt verdacht van drie moordpogingen met een terroristisch oogmerk. Zijn eerste slachtoffer zat op een terras en werd ettelijke malen gestoken. Korte tijd later stak F. even verderop in op een fietser. Een derde slachtoffer viel hij onverhoeds van achteren aan en probeerde hij de keel door te snijden. De politie schakelde F. uit door hem neer te schieten. Daarbij riep hij Allahu Akbar (God is de grootste).

Vrijdag komt het OM met de strafeis en houdt F.’s advocaat Job Knoester zijn pleidooi.

Meer uit Binnenland

Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

15 minuten geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

1 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

3 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

9 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

10 uur geleden