Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies zien geen 'quick fixes' voor ecologische problemen

Provincies zien geen 'quick fixes' voor ecologische problemen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn geen "quick fixes" voor de ecologische problemen waar Nederland mee te maken heeft. De verschillende problemen op het gebied van water, klimaat en natuur moeten tegelijkertijd en in samenhang worden aangepakt. Het pakket brieven over de stikstofcrisis dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd is daarvoor een belangrijke stap, maar de provincies zullen scherp in de gaten gaan houden hoe alle uitgangspunten en voorgestelde maatregelen er in de praktijk uit gaan zien, stelt het Interprovinciaal Overleg IPO in een eerste reactie.

Het IPO verwacht dat veel van de kabinetsplannen op gebiedsniveau en regionaal geregeld moeten worden. Zo vinden de provincies de kabinetsbrief over water en bodem niet duidelijk genoeg voor gebruikers. "Voorkomen moet worden dat er straks verschillend beleidsuitspraken zijn over hetzelfde onderwerp." Ook over de aanpak van de piekbelasters, stikstofuitstoters direct naast een natuurgebied, moet niet de indruk ontstaan dat dat snel voor veel vrijkomende stikstofruimte gaat zorgen, zegt het IPO. "Het beste is dat veel bedrijven gebruik gaan maken van het vrijwillige spoor."

De provincies zullen de leefbaarheid van het platteland scherp in de gaten houden bij de komende grote verandering van het landelijk gebied. "Want geen provincie is hetzelfde en er zijn vele manieren waarop doelen kunnen worden gehaald", aldus het overleg. Het is bekend dat sommige provincies al jaren werken aan eigen stikstofbeleid en daar het liefst verder mee gaan. Provincies en waterschappen werken ook al aan aanpassing van de waterhuishouding op de klimaatverandering. De provincies zeggen veel van hun inzet terug te zien in de aanpak van het Rijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG reageert vrijdag nog niet op de kabinetsbrieven.

De provincies zijn tevreden dat er een oplossing in zicht is voor de zogeheten PAS-melders: boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden maar nu wel. Deze bedrijven kunnen er niks aan doen dat ze nu in overtreding zijn en kunnen een schadevergoeding krijgen als ze een boete moeten betalen. Het Rijk stelt ook 250 miljoen beschikbaar voor provincies om te proberen een oplossing zoals legalisatie te vinden voor PAS-bedrijven. "Maar er is een risico dat dit straks gezien wordt als staatssteun. Daar moet indringender met Brussel over gesproken worden. De provincies trekken graag samen met Rijk op", aldus het IPO.

Meer uit Politiek

DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

22 uur geleden
Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt hoop op politieke samenwerking in welke vorm dan ook met BBB, VVD en NSC. Van die twee partijen wil VVD alleen meeregeren als NSC dat ook doet, en die partij wil juist liever gedogen. De VVD van Dilan Yeşilgöz heeft daarbovenop een voorkeur uitgesproken voor een extraparlementair kabinet. De formatie lijkt daarmee weer vastgelopen, maar Wilders wil nog niet naar andere partijen kijken, zegt hij na een gesprek met informateur Kim Putters.

23 uur geleden
Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

1 dag geleden
Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

1 dag geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

1 dag geleden
Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

1 dag geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

1 dag geleden