Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies zien geen 'quick fixes' voor ecologische problemen

Provincies zien geen 'quick fixes' voor ecologische problemen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn geen "quick fixes" voor de ecologische problemen waar Nederland mee te maken heeft. De verschillende problemen op het gebied van water, klimaat en natuur moeten tegelijkertijd en in samenhang worden aangepakt. Het pakket brieven over de stikstofcrisis dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd is daarvoor een belangrijke stap, maar de provincies zullen scherp in de gaten gaan houden hoe alle uitgangspunten en voorgestelde maatregelen er in de praktijk uit gaan zien, stelt het Interprovinciaal Overleg IPO in een eerste reactie.

Het IPO verwacht dat veel van de kabinetsplannen op gebiedsniveau en regionaal geregeld moeten worden. Zo vinden de provincies de kabinetsbrief over water en bodem niet duidelijk genoeg voor gebruikers. "Voorkomen moet worden dat er straks verschillend beleidsuitspraken zijn over hetzelfde onderwerp." Ook over de aanpak van de piekbelasters, stikstofuitstoters direct naast een natuurgebied, moet niet de indruk ontstaan dat dat snel voor veel vrijkomende stikstofruimte gaat zorgen, zegt het IPO. "Het beste is dat veel bedrijven gebruik gaan maken van het vrijwillige spoor."

De provincies zullen de leefbaarheid van het platteland scherp in de gaten houden bij de komende grote verandering van het landelijk gebied. "Want geen provincie is hetzelfde en er zijn vele manieren waarop doelen kunnen worden gehaald", aldus het overleg. Het is bekend dat sommige provincies al jaren werken aan eigen stikstofbeleid en daar het liefst verder mee gaan. Provincies en waterschappen werken ook al aan aanpassing van de waterhuishouding op de klimaatverandering. De provincies zeggen veel van hun inzet terug te zien in de aanpak van het Rijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG reageert vrijdag nog niet op de kabinetsbrieven.

De provincies zijn tevreden dat er een oplossing in zicht is voor de zogeheten PAS-melders: boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden maar nu wel. Deze bedrijven kunnen er niks aan doen dat ze nu in overtreding zijn en kunnen een schadevergoeding krijgen als ze een boete moeten betalen. Het Rijk stelt ook 250 miljoen beschikbaar voor provincies om te proberen een oplossing zoals legalisatie te vinden voor PAS-bedrijven. "Maar er is een risico dat dit straks gezien wordt als staatssteun. Daar moet indringender met Brussel over gesproken worden. De provincies trekken graag samen met Rijk op", aldus het IPO.

Meer uit Politiek

Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.

8 uur geleden
Yeşilgöz en Omtzigt: premierskandidaat belangrijk voor akkoord

DEN HAAG (ANP) - De persoon die de PVV naar voren schuift als premierskandidaat is van invloed op het gehele formatie-akkoord, zeggen VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een hele belangrijke functie in het landsbestuur, het is het gezicht van het land", zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijk formatieoverleg.

10 uur geleden
Van der Plas (BBB): zaak dat we eruit komen, vandaag of morgen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is nog altijd optimistisch en denkt dat de formerende partijen nog voor de deadline tot een akkoord kunnen komen. Het klappen van de overleggen is wat haar betreft geen optie. "Weet je, of het vandaag of morgen is, het is zaak dat we eruit komen", zegt de politica voorafgaand aan een belangrijk overleg op dinsdag.

10 uur geleden
Bijna helft lokale politica's heeft te maken met online-agressie

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de vrouwen in de lokale politiek (gemeenten, provincies en waterschappen) heeft te maken gehad met online-agressie en -geweld. Dat overkomt vrouwelijke politici vaker dan hun mannelijke collega's (ruim 35 procent). Dat blijkt uit de Monitor Integriteit & Veiligheid, die is uitgevoerd door Atria en Ipsos I&O, in opdracht van het ministerie van Binnenlands zaken.

10 uur geleden
Financiën blijft lastigste punt, zeggen informateurs

DEN HAAG (ANP) - Volgens informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf blijven de financiën het grootste struikelblok in onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Van het begin af aan hebben we gezegd dat die financiële puzzel een van de lastigste dingen is. Ook omdat er gewoon weinig geld is. Dat is wel een groot verschil met voorgaande formaties", zei Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen maandagavond.

20 uur geleden
Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

21 uur geleden
Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

22 uur geleden