Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies zeggen te werken aan voldoende drinkwatervoorraden

Provincies zeggen te werken aan voldoende drinkwatervoorraden

DEN HAAG (ANP) - De provincies zetten samen met andere overheden en drinkwaterbedrijven "goede stappen" om ervoor te zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende drinkwater beschikbaar is. Dat stelt het IPO, de koepelorganisatie van de twaalf provincies, in een reactie op een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Volgens de ILT kan er vanaf 2030 een structureel tekort aan drinkwater ontstaan als er geen actie wordt ondernomen. De ILT stelt dat provincies vergunningen soms niet of laat afgeven, omdat ook andere belangen zwaar wegen, zoals het voorkomen van schade aan huizen en natuur. Volgens de inspectie heeft drinkwater hierdoor onvoldoende prioriteit bij provincies. "Provincies moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de drinkwatervoorziening veilig te stellen", aldus de ILT.

Het IPO laat weten dat de provincies samen met Vewin, de brancheorganisatie van drinkwaterbedrijven, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken aan het actieprogramma Beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030. Het doel van dit programma is om 102 miljoen kubieke meter per jaar extra capaciteit te realiseren.

Verder laat de koepelorganisatie weten dat de provincies de zogenoemde Aanvullend Strategische Voorraden hebben aangewezen. Dat zijn gebieden in Nederland met voorraden grond- en oppervlaktewater die ingezet kunnen worden voor de drinkwaterproductie. "Het beschermen van deze gebieden is een belangrijke taak van de provincies", aldus het IPO.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

2 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

3 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

17 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

20 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

21 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

21 uur geleden