Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies smeken om steun Tweede Kamer voor behoud regionaal ov

Provincies smeken om steun Tweede Kamer voor behoud regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Twee weken geleden juichten de provinciebesturen toen het demissionaire kabinet besloot om 300 miljoen euro uit te trekken om het regionale openbaar vervoer te steunen, maar die blijdschap heeft al snel plaatsgemaakt voor grote ongerustheid. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil de vergoeding voor het vervoeren van studenten met 25 procent verlagen, wat neerkomt op een bedrag van 200 tot 260 miljoen euro. De provincies roepen de Tweede Kamer op om donderdagavond een motie te steunen waarin het ministerie worden opgeroepen om dat besluit uit te stellen.

"Een emotionele rollercoaster", zo noemt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (openbaar vervoer) het. "Nog niet zo lang geleden waren we met z'n allen heel erg blij dat structureel 300 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het ov, om de stijging van bedrijfslasten te dempen en het openbaar vervoer te verbeteren. Helaas was die blijdschap van korte duur en zijn we feitelijk weer terug bij 'af'. Als de vergoeding van het ministerie van OCW voor het studentenreisproduct inderdaad met 200 miljoen euro naar beneden gaat, slaat dat een enorme bres in de financiën voor het openbaar vervoer en ontkomen we niet aan prijsverhogingen. De Kamer moet hier iets aan doen."

Omdat de lobby van de afgelopen weken geen effect had, hebben de provincies samen met Vervoerregio Amsterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en koepelorganisatie OV-NL nu een brandbrief gestuurd aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ze roepen op om de motie te steunen en de OCW-bijdrage voor 2024 gelijk te houden aan dit jaar (ruim 1 miljard euro).

Hoogte vergoeding

Het ministerie stelt de hoogte van de vergoeding voor studentenvervoer eens in de drie jaar vast op basis van het aantal gereisde kilometers. Volgens Zevenbergen is de zogeheten herijking echter beïnvloed door de naweeën van de coronacrisis en dus deels gebaseerd op een periode dat nog minder werd gereisd door scholieren en studenten dan nu.

"Laat dit niet gebeuren en voorkom dat een investering van 300 miljoen in het ov teniet wordt gedaan", staat in de brief aan de fractievoorzitters.

Meer uit Politiek

Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

1 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

1 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

1 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

2 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

1 dag geleden