Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies smeken om steun Tweede Kamer voor behoud regionaal ov

Provincies smeken om steun Tweede Kamer voor behoud regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Twee weken geleden juichten de provinciebesturen toen het demissionaire kabinet besloot om 300 miljoen euro uit te trekken om het regionale openbaar vervoer te steunen, maar die blijdschap heeft al snel plaatsgemaakt voor grote ongerustheid. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil de vergoeding voor het vervoeren van studenten met 25 procent verlagen, wat neerkomt op een bedrag van 200 tot 260 miljoen euro. De provincies roepen de Tweede Kamer op om donderdagavond een motie te steunen waarin het ministerie worden opgeroepen om dat besluit uit te stellen.

"Een emotionele rollercoaster", zo noemt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (openbaar vervoer) het. "Nog niet zo lang geleden waren we met z'n allen heel erg blij dat structureel 300 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het ov, om de stijging van bedrijfslasten te dempen en het openbaar vervoer te verbeteren. Helaas was die blijdschap van korte duur en zijn we feitelijk weer terug bij 'af'. Als de vergoeding van het ministerie van OCW voor het studentenreisproduct inderdaad met 200 miljoen euro naar beneden gaat, slaat dat een enorme bres in de financiën voor het openbaar vervoer en ontkomen we niet aan prijsverhogingen. De Kamer moet hier iets aan doen."

Omdat de lobby van de afgelopen weken geen effect had, hebben de provincies samen met Vervoerregio Amsterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en koepelorganisatie OV-NL nu een brandbrief gestuurd aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ze roepen op om de motie te steunen en de OCW-bijdrage voor 2024 gelijk te houden aan dit jaar (ruim 1 miljard euro).

Hoogte vergoeding

Het ministerie stelt de hoogte van de vergoeding voor studentenvervoer eens in de drie jaar vast op basis van het aantal gereisde kilometers. Volgens Zevenbergen is de zogeheten herijking echter beïnvloed door de naweeën van de coronacrisis en dus deels gebaseerd op een periode dat nog minder werd gereisd door scholieren en studenten dan nu.

"Laat dit niet gebeuren en voorkom dat een investering van 300 miljoen in het ov teniet wordt gedaan", staat in de brief aan de fractievoorzitters.

Meer uit Politiek

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

DEN HAAG (ANP) - Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.

7 uur geleden
De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Madlener ziet niets in alternatief plan A27 bij Amelisweerd

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet niets in het plan van de regio Utrecht om de verbreding van de A27 bij Amelisweerd te voorkomen. Op vrijwel alle vlakken scoort het slechter dan het tracébesluit van het kabinet, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Van der Plas: BBB-fractie positief over asielvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - "Ook hier is de houding best wel positief", zegt BBB-leider Caroline van der Plas na een overleg met haar fractie over de asielvoorstellen die op tafel liggen in de onderhandelingen met PVV, VVD en NSC. "Ik heb ze een update gegeven, gevraagd of er vragen zijn die ik morgen mee kan nemen. Of er nog verduidelijking nodig is op een paar punten." Die vragen waren er, maar over de inhoud wil ze niets zeggen.

1 dag geleden
Studentenoverleg: langstudeerboete is onuitvoerbare maatregel

UTRECHT (ANP) - Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijft erbij dat de langstudeerboete een slecht idee is. Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) heeft woensdag tijdens een Kamerdebat beloofd om voor de behandeling van de begroting eind november een brief naar de Kamer te sturen waarin hij alle dilemma's rond de boete op een rij zet. "We zijn blij dat de minister eindelijk met uitwerkingen komt", zegt ISO-voorzitter Mylou Miché. Maar, zo stelt ze, "dat het zo lang geduurd heeft, bewijst dat het een onuitvoerbare maatregel is."

1 dag geleden
Faber zegt dat ze ook verder kan zonder asielnoodwet

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil nog niet reageren op het compromis dat haar eigen PVV-leider Geert Wilders is overeengekomen met NSC om af te stappen van de asielnoodwet. Faber was druk bezig met de voorbereidingen van een noodwet, maar het lukte haar niet om een "dragende motivering" op tafel te leggen. De minister zegt dat ze ook verder kan zonder noodrecht. "Ik kan altijd verder".

1 dag geleden
VVD positief over asielcompromis, donderdag weer gesprekken

DEN HAAG (ANP) - De VVD is positief over het compromis dat de PVV en NSC hebben bereikt over asiel. Dat liet VVD-leider Dilan Yeşilgöz weten nadat ze met BBB-leider Caroline van der Plas op het Catshuis was bijgepraat over de plannen. Ze heeft nog wat "aanvullende" vragen, maar heeft een "positieve grondhouding", zei ze na afloop.

1 dag geleden