Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies moeten 96.000 opvangplekken voor asielzoekers regelen

Provincies moeten 96.000 opvangplekken voor asielzoekers regelen

DEN HAAG (ANP) - Provincies en gemeenten moeten dit jaar samen 96.000 opvangplekken voor asielzoekers regelen, zo heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) bekendgemaakt. Ook de verdeling per provincie is woensdag gepubliceerd in de Staatscourant, evenals een indicatieve verdeling per gemeente. Vooral de provincies Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant staat een forse opgave te wachten. Zuid-Holland moet bijna 20.000 opvangplekken realiseren, Noord-Holland ruim 16.000 en Noord-Brabant een krappe 15.000. Zij vangen al jaren minder asielzoekers op dan wat er aan ze wordt gevraagd.

Het publiceren van de zogeheten capaciteitsraming, de door het ministerie van Justitie en Veiligheid vastgestelde behoefte aan opvangplekken, en de opgave per provincie is de eerste concrete uitvoeringsstap van de spreidingswet asielzoekers. Deze wordt op 1 februari van kracht. De wet beoogt een eerlijke verdeling van opvangplekken van asielzoekers over Nederland.

Op basis van inwoneraantal en de sociaal-economische status van een gemeente is die verdeling tot stand gekomen. Elke provincie heeft tot 1 november de tijd om met haar gemeenten die provinciale opgave te regelen. Dan moeten de provinciale opvangplannen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid worden ingeleverd.

Financiële bonus

De komende maanden gaat elke commissaris van de Koning, op verzoek van de staatssecretaris, met zijn/haar gemeenten in overleg over de onderlinge verdeling van de provinciale opgave. De indicatieve verdeling per gemeente zegt nu dan ook nog niet veel. Een gemeente kan aangeven geen asielzoekers te willen opvangen, maar bijvoorbeeld wel statushouders en/of Oekraïense vluchtelingen. Gemeenten kunnen onderling 'uitruilen" zolang onder aan de streep per provincie de gevraagde opvangplekken worden geregeld.

De indicatieve verdeling is wel van belang voor de eventuele financiële bonus die gemeenten kunnen krijgen als ze meer opvangplekken regelen. Per extra plek die minstens vijf jaar beschikbaar is, kunnen gemeenten 1000 tot 2000 euro van het ministerie krijgen.

Verdeelbesluit

De staatssecretaris van Justitie beoordeelt voor 1 januari alle twaalf plannen. Als provincies voldoende plekken hebben aangedragen, hebben gemeenten zes maanden de tijd om die te realiseren. In provincies zonder deugdelijk plan grijpt de staatssecretaris in. Via een zogeheten verdeelbesluit verplicht hij gemeenten alsnog een bepaald aantal opvangplekken te regelen.

Als ook dat te weinig oplevert, gaat Justitie in laatste instantie zelf de plekken in een gemeente regelen. Die 'dwang' wordt op zijn vroegst over een jaar ingezet.

De nieuwe spreidingswet maakt die dwang mogelijk. Dat maakt de wet uiterst politiek gevoelig.

Meer uit Binnenland

Halsema in raadsvergadering bevraagd over pro-Palestijnse actie

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema krijgt woensdagmiddag in de raadsvergadering van Amsterdam vragen over de pro-Palestijnse demonstratie, waarbij maandag honderden mensen werden opgepakt.

41 minuten geleden
Persoon gewond bij steekincident in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Een persoon is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt bij een steekincident aan de Kleine Haddingestraat in Groningen en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de politie op X.

42 minuten geleden
Vernieling aangericht in noodopvang Ugchelen, Gelderland

UGCHELEN (ANP) - In de nacht van dinsdag op woensdag is schade ontstaan in de noodopvang voor asielzoekers in het Gelderse Ugchelen, vallend onder de gemeente Apeldoorn. De politie gaat uit van vernieling, aldus een woordvoerster.

1 uur geleden
Universiteiten gezakt op ranglijst, zorgen om kabinetsplannen

LONDEN (ANP) - De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.

2 uur geleden
Eerste Kamer wil asielnoodwet niet en vraagt om plan B

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer keert zich tegen een beroep op het noodrecht om het asielbeleid aan te scherpen. Die noodgreep is "onwenselijk", vindt een meerderheid van de senatoren. Ze vragen het kabinet om een "plan B", een wet die wél vooraf aan de Tweede en Eerste Kamer wordt voorgelegd.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen voor dodelijke schietpartij Amsterdam-Oost

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft vier verdachten aangehouden voor een dodelijke schietpartij in Amsterdam-Oost in juni van dit jaar. Het gaat om vier Amsterdammers van 19, 20, 23 en 24 jaar oud. Door het schietincident onder de Amsterdamsebrug kwam een 24-jarige man om het leven.

8 uur geleden
Halsema: niet bereid om naar niveau Wilders te zakken

AMSTERDAM (ANP) - Femke Halsema is "niet bereid naar dit niveau te zakken". Dat zei de Amsterdamse burgemeester dinsdagavond tegen talkshowhost Eva Jinek over de tweet die Geert Wilders maandag aan Halsema wijdde. "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee", schreef Wilders bij een foto van de uit de hand gelopen pro-Palestijnse demonstraties in Amsterdam. "Het begint er de schijn van te krijgen dat Wilders alleen demonstraties wil toestaan waar hij het mee eens is", aldus Halsema.

8 uur geleden