Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies keren 37 miljoen aan faunaschade uit aan boeren

Provincies keren 37 miljoen aan faunaschade uit aan boeren

ARNHEM (ANP) - De provincies hebben vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd aan boeren. Dat is ruim 5 miljoen meer dan in 2020. De stijging komt vooral doordat de prijs van gras is gestegen, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de faunaschade regelt. Een boer lijdt faunaschade als dieren zijn gewassen op de akkers vernielen.

Ganzen veroorzaakten veruit de meeste schade, bijna 19 miljoen euro. Ze vreten graslanden in recordtempo kaal. Vooral in het voorjaar veroorzaken de vogels veel schade omdat ze het verse, jonge gras opeten. Boeren moeten dan vervangend voer voor hun vee kopen. De vergoeding die zij voor hun schade krijgen is gebaseerd op hoeveel vervangend voer zoals maïs kost.

Verschillende soorten ganzen bezetten de eerste vier plaatsen in de top 10 van dieren die schade veroorzaken. De rest van die lijst wordt bezet door andere vogelsoorten zoals de mees en de roek. De das staat als enige zoogdier op de negende plaats en heeft in 2021 ruim een half miljoen aan schade veroorzaakt. Boeren in Friesland, Noord-Holland en Gelderland meldden de meeste schade aan hun akkers.

Schade door wolvenaanvallen komt in de top 10 nog niet voor. Wel hebben boeren in Noord-Brabant en Limburg last van schade door wilde zwijnen, die akkers omploegen. Wilde zwijnen mogen eigenlijk alleen in de Veluwse bossen in Gelderland voorkomen, maar in beide zuidelijke provincies zijn toch populaties ontstaan die steeds verder zwerven over het platteland.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

2 uur geleden
Ook provincie Gelderland heeft coalitieakkoord

ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.

4 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

5 uur geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

5 uur geleden
BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.

5 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden