
Provincies halen gevraagde opvangplekken minderjarigen niet
DEN HAAG (ANP) - De twaalf provincies halen samen het aantal gevraagde opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) niet. Uit de overzichten die de commissarissen van de Koning naar asielminister Marjolein Faber hebben gestuurd, komt naar voren dat de provincies voor de spreidingswet 5731 opvangplekken voor amv's hebben geregeld. De provincies hadden als opgave 8139 plekken voor minderjarige asielzoekers te realiseren.
Onder de provincies die ver achterlopen bij het regelen van opvangplekken voor amv's zijn Limburg, Noord-Holland en Overijssel. Limburg heeft 251 van de 480 gevraagde opvangplekken gevonden, Noord-Holland 735 van de 1380 plekken en Overijssel 130 van de 538 plaatsen.
Zeeland voldoet aan de opgave om 180 plekken voor alleenstaande minderjarige asielzoekers te regelen en Noord-Brabant heeft er 1264 gerealiseerd. Dat zijn er zeventien meer dan gevraagd. Groningen vangt percentueel de meeste jonge vluchtelingen op, door 125 procent van het gevraagde aantal te herbergen. Dit komt onder meer doordat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, binnen de gemeente Westerwolde, "structureel" meer amv's worden opgevangen dan waartoe de spreidingswet opdraagt, meldt de provincie.
Volgens de Limburgse gouverneur Emile Roemer is het moeilijk voor gemeenten om opvang voor de jonge asielzoekers te vinden, omdat strengere voorwaarden worden gesteld aan de opvangvoorziening. Volgens Roemer willen gemeenten "deze kwetsbare groep" wel opvang bieden, maar is dit nog niet gelukt. In twee gemeenten in Limburg lukt het wel en zelfs ook meer dan gevraagd: Heerlen en Eijsden-Margraten.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden