Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies en gemeenten vragen actie Kamer bij aanpak wolf

Provincies en gemeenten vragen actie Kamer bij aanpak wolf

DEN HAAG (ANP) - De provincies Gelderland en Drenthe en meerdere gemeenten hebben dinsdag om hulp van de Tweede Kamer gevraagd bij het aanpakken van de wolf. Ze willen dat de Kamer er in Europees verband op aandringt om de beschermde status van de wolf te verlagen, zodat op het dier kan worden gejaagd. Ook pleiten ze voor duidelijk landelijk beleid en een landelijk informatiepunt over de wolf.

"Steeds meer weidedieren zoals schapen, koeien en pony's worden door wolven doodgebeten en inwoners zijn daarover bezorgd en voelen zich onveilig. De samenleving raakt steeds meer gepolariseerd over de wolf", is de boodschap in de petitie die gedeputeerden, vertegenwoordigers uit gemeenten en ook een schapenhouder in Den Haag aanboden. Naast beheer van de populatie, willen de overheden kunnen ingrijpen als een wolf meerdere keren vee heeft aangevallen dat achter speciale wolfwerende rasters staat.

Drenthe schrijft dat "de angst onder de bevolking voor de wolf, zeker na het incident in Wapse" groot is. Daar werd vorig jaar op bevel van de burgemeester een wolf doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt deze kwestie. In een brief aan Provinciale Staten is dinsdag te lezen dat Drenthe wil "ingrijpen om te voorkomen dat het aantal aanvallen met mensen en dieren toeneemt en de angst en woede over de aanwezigheid van de wolf onder ede bevolking steeds groter wordt".

Vaker aanvallen

De provincie Gelderland heeft onlangs al besloten dat wolven die twee keer in één week vee aanvallen dat goed beschermd is wel mogen worden beschoten. Ook mogen in de hele provincie wolven worden verjaagd met een paintballgeweer, beleid dat eerder overigens nog bij de rechter strandde. Ook tegen de nieuwe plannen verwacht Gelderland rechtszaken. De provincie pleit al langer voor het verlagen van de beschermde status van de wolf, zodat de populatie daarnaast 'beheerd' kan worden. Landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) ging met die boodschap ook al eens naar de Europese Commissie in Brussel.

De petitie die de overheden dinsdag aanboden, is ondertekend door Gelderse gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Maasdriel, Oldebroek, Nijkerk, Putten, Ermelo, Elburg, Ede, Neder-Betuwe, Tiel, Zaltbommel, Nunspeet en de Drentse gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

19 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

21 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

23 uur geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

23 uur geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden