Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provinciebesturen 50PLUS willen af van partijvoorzitter Dales

Provinciebesturen 50PLUS willen af van partijvoorzitter Dales

DEN HAAG (ANP) - De meeste provinciale afdelingen van 50PLUS willen af van partijvoorzitter Geert Dales. Ze hebben het vertrouwen in hem opgezegd omdat hij onder meer als partijbestuurder zou azen op een Tweede Kamerzetel.

De 50PLUS-bestuurders van Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Flevoland en Groningen hebben zich tegen Dales gekeerd, zegt de Utrechtse voorman Alfons Leerkes. Ook Friesland zou het met dit zevental eens zijn, maar dat provinciebestuur heeft het volgens Leerkes moeilijk met het weerwerk van Dales en zijn medestanders en zoekt even de luwte.

Een aantal 50PLUS'ers vreest dat Dales de macht verder naar zich toe wil trekken en ook een gooi wil doen naar een Kamerzetel. Dat politiek leider Henk Krol vorige maand zei dat hij Dales graag in de Kamer zou verwelkomen, voedde die vrees.

Geen meerderheid

Dales zegt tegen het ANP dat het vooral Leerkes is die "al weken aan het mailen is". Hij zegt dat er geen meerderheid is die zich achter de Utrechtse politicus schaart. Zo zou de Groningse afdeling al steun hebben uitgesproken voor Dales. Er is bovendien "geen lid dat hierover geraadpleegd is", bezweert de partijvoorzitter. "De leden maken de dienst uit en er is er niet één die het vertrouwen in mij opzegt."

Dales ontvangt naar eigen zeggen enorm veel steun. "Ik ben dag en nacht aan het tikken om fanmails te beantwoorden." De achterban moet niets weten van de oproep van de provinciale bestuurders, zegt Dales. Over de vraag of hij inderdaad mikt op een zetel in de Tweede Kamer wil hij weinig kwijt. "Het is eigenlijk onbehoorlijk om dat te vragen", vindt hij, omdat iedereen recht heeft op vertrouwelijkheid in zo'n situatie. "Ook de partijvoorzitter."

Meer uit Politiek

Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

5 uur geleden
Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

6 uur geleden
Gesprekken over vorming kabinet gaan zaterdag verder

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet gaan zaterdag verder. Na opnieuw een lange onderhandelingsdag gingen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB vrijdagavond rond 21.15 uur uit elkaar. Woensdag 15 mei moeten de informateurs hun verslag af hebben.

6 uur geleden
Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

9 uur geleden
Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

12 uur geleden
Formerende partijen hinten op onderhandelingen in het weekend

DEN HAAG (ANP) - Het is goed mogelijk dat de formatiegesprekken dit weekend door zullen gaan, laten de onderhandelende partijen doorschemeren. "Het zou moeten kunnen", zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op de vraag of ze er vrijdag uit gaan komen. "Maar misschien hebben we er nog een paar dagen voor nodig."

17 uur geleden
GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

1 dag geleden