
Provincie wijst plannen Defensie voor munitiedepots Groningen af
GRONINGEN (ANP) - De plannen die het ministerie van Defensie heeft voor de opslag van munitie in Groningen stuiten op verzet van de provincie. Twee voorgestelde locaties voor munitiedepots, in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen, zijn in de buurt van woongebieden met uitbreidingsplannen of een groot bedrijventerrein. Daarnaast gaat het om laaggelegen gebieden waar in de toekomst het waterpeil mogelijk hoger wordt gezet.
"Dit zijn voor ons daarom onacceptabele locaties", schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een zogeheten zienswijze. "Vanwege de grote omvang van de depots en de milieu- en veiligheidsaspecten onderzoeken wij graag samen met u naar mogelijke geschikte locaties in onze provincie", is de boodschap aan Defensie.
Defensie zegt meer ruimte nodig te hebben vanwege de veiligheidssituatie in de wereld. De provincie heeft daar begrip voor, maar wil dan wel betrokken worden bij "een zorgvuldige ruimtelijke inpassing".
Uitbreiding oefendorp
In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NRD) staan ook plannen om het militaire oefendorp in Marnehuizen uit te breiden. Er is verder behoefte aan nieuwe terreinen voor het oefenen en trainen met explosieven, een amfibisch oefenterrein langs de kust en intensiever gebruik van bestaande helikopterlandingsplaatsen.
Die zorgen allemaal voor een toenemende druk op ruimte, natuur, milieu en recreatie, wat kan botsen met provinciale plannen die in ontwikkeling zijn. Groningen vraagt Defensie daarom om een grondige onderbouwing waarin hiermee rekening wordt gehouden, maar ook met de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.
Voorwaarden
De provincie stelt bijvoorbeeld voorwaarden aan de voorgestelde uitbreiding van het militaire oefenterrein Marnewaard, waar Defensie ook een munitiedepot wil bouwen. Als het gaat over het uitbreiden van oefengebied in de lucht wijst Groningen erop dat er geen negatieve effecten mogen optreden in de Natura 2000-gebieden Lauwersmeer en Waddenzee. "Er dient, zeker bij laagvliegacties, rekening gehouden te worden met het broedseizoen, hoogwatervluchtplaatsen en rustplaatsen van overwinterende vogels." Ook drones kunnen bepaalde vogelsoorten verstoren, dus dat is voor de provincie ook een punt van aandacht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
11 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden