Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie wijst plannen Defensie voor munitiedepots Groningen af

Provincie wijst plannen Defensie voor munitiedepots Groningen af

GRONINGEN (ANP) - De plannen die het ministerie van Defensie heeft voor de opslag van munitie in Groningen stuiten op verzet van de provincie. Twee voorgestelde locaties voor munitiedepots, in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen, zijn in de buurt van woongebieden met uitbreidingsplannen of een groot bedrijventerrein. Daarnaast gaat het om laaggelegen gebieden waar in de toekomst het waterpeil mogelijk hoger wordt gezet.

"Dit zijn voor ons daarom onacceptabele locaties", schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een zogeheten zienswijze. "Vanwege de grote omvang van de depots en de milieu- en veiligheidsaspecten onderzoeken wij graag samen met u naar mogelijke geschikte locaties in onze provincie", is de boodschap aan Defensie.

Defensie zegt meer ruimte nodig te hebben vanwege de veiligheidssituatie in de wereld. De provincie heeft daar begrip voor, maar wil dan wel betrokken worden bij "een zorgvuldige ruimtelijke inpassing".

Uitbreiding oefendorp

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NRD) staan ook plannen om het militaire oefendorp in Marnehuizen uit te breiden. Er is verder behoefte aan nieuwe terreinen voor het oefenen en trainen met explosieven, een amfibisch oefenterrein langs de kust en intensiever gebruik van bestaande helikopterlandingsplaatsen.

Die zorgen allemaal voor een toenemende druk op ruimte, natuur, milieu en recreatie, wat kan botsen met provinciale plannen die in ontwikkeling zijn. Groningen vraagt Defensie daarom om een grondige onderbouwing waarin hiermee rekening wordt gehouden, maar ook met de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.

Voorwaarden

De provincie stelt bijvoorbeeld voorwaarden aan de voorgestelde uitbreiding van het militaire oefenterrein Marnewaard, waar Defensie ook een munitiedepot wil bouwen. Als het gaat over het uitbreiden van oefengebied in de lucht wijst Groningen erop dat er geen negatieve effecten mogen optreden in de Natura 2000-gebieden Lauwersmeer en Waddenzee. "Er dient, zeker bij laagvliegacties, rekening gehouden te worden met het broedseizoen, hoogwatervluchtplaatsen en rustplaatsen van overwinterende vogels." Ook drones kunnen bepaalde vogelsoorten verstoren, dus dat is voor de provincie ook een punt van aandacht.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden