Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie Utrecht wil PAS-melders voorrang geven in stikstofbank

Provincie Utrecht wil PAS-melders voorrang geven in stikstofbank

UTRECHT (ANP) - Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht willen bij het uitgeven van stikstofruimte voorrang geven aan de zogeheten PAS-melders, boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. De provincie stelt dat ze hiermee PAS-melders kan helpen bij de legalisatie van hun bedrijf.

Vrijgekomen stikstofruimte in de provincie Utrecht kan sinds juli 2023 worden opgeslagen in de Utrechtse stikstofdepositiebank. Hiermee kan stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld door een veehouder die stopt, worden gereserveerd om op een later moment uit te geven.

De vrijgekomen stikstofruimte komt altijd eerst ten goede aan de natuur. Wanneer de stikstofruimte niet noodzakelijk blijkt te zijn voor natuurherstel, kan de provincie die voor andere doeleinden inzetten. "Hoewel het eigenlijk aan het Rijk is om met een oplossing voor de PAS-melders te komen, hebben we met deze bank een instrument in handen waarmee we, als er ruimte is, ook als provincie PAS-melders kunnen helpen", zegt gedeputeerde Mirjam Sterk (transitie landelijk gebied). "Daarnaast helpt de stikstofbank ons om de gebiedsgerichte aanpak te vergemakkelijken en om meer ruimte te creëren voor het verlenen van juridisch houdbare vergunningen."

Provinciale Staten van Utrecht besluiten in de vergadering van 26 juni of zij instemmen met het voorstel.

PAS-melders hadden onder het oude stikstofbeleid geen vergunning nodig. Zij konden door de beperkte omvang van hun bedrijf volstaan met een melding. De Raad van State zette vijf jaar geleden een streep door dat beleid.

Meer uit Binnenland

Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

17 minuten geleden
Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

1 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

2 uur geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

3 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

5 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

10 uur geleden