Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie Utrecht heeft ruim 2500 opvangplekken voor Oekraïners

Provincie Utrecht heeft ruim 2500 opvangplekken voor Oekraïners

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht heeft meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gevonden dan het Rijk heeft opgedragen. De regio heeft momenteel 2505 plekken beschikbaar. Daar worden 1263 mensen opgevangen, laat de veiligheidsregio weten.

Elke regio moest uiterlijk maandag duizend opvangplekken geregeld hebben. Daarmee zou heel Nederland de eerste 25.000 Oekraïners kunnen opvangen. Dat aantal is net niet gehaald. Over twee weken zou elke regio nog eens duizend plekken moeten hebben gevonden. In totaal zouden er dan dus 50.000 opvangplaatsen moeten zijn.

Noord-Holland Noord heeft al bijna voldaan aan de tweede doelstelling. De regio telt nu 1900 opvangplekken. Daar verblijven ongeveer 1160 vluchtelingen uit Oekraïne. De regio Midden- en West-Brabant verwacht volgende week 2000 opvangplekken beschikbaar te hebben. De regio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg hebben momenteel samen 2000 opvangplekken en voldoen daarmee aan het eerste doel.

Andere regio's

In de provincie Friesland zijn momenteel bijna 600 opvangplekken in gebruik, minder dan de doelstelling. In de loop van deze week stijgt dat naar ongeveer 1500, verwacht de regio. In Friesland verblijven momenteel ongeveer 240 Oekraïense vluchtelingen. De regio Groningen heeft naar eigen zeggen "concreet zicht" op het halen van de 2000 opvangplekken. Die zijn nog niet allemaal beschikbaar, omdat de provincie nog ruimte over heeft. Momenteel worden er ongeveer 600 Oekraïners opgevangen.

Andere regio's hebben niet voldaan aan het aantal opvangplekken dat de overheid heeft opgelegd. Zo telt Zaanstreek-Waterland bijna 900 opvangplekken, waarvan zo'n 200 in gebruik zijn. In Hollands Midden zijn iets meer dan 500 opvangplekken gerealiseerd, waarvan ongeveer 350 bezet zijn. De regio verwacht volgende week ruim 800 mensen op te kunnen vangen. Zeeland meldt niet hoeveel opvangplekken er beschikbaar zijn, maar zegt wel dat er momenteel bijna 200 Oekraïense vluchtelingen een plek hebben.

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

3 uur geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

4 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

9 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

9 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

9 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

9 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

10 uur geleden